Managerii de companii anticipează creşterea accentuată a preţurilor în industrie, construcţii şi comerţ în perioada aprilie-iunie

Autor: Cristina Bellu Postat la 28 aprilie 2022 25 afişări

Managerii de companii anticipează creşterea accentuată a preţurilor în industrie, construcţii şi comerţ în perioada aprilie-iunie

Managerii de companii din România estimează pentru perioada aprilie-iunie o creştere moderată  a activităţii în industria prelucrătoare, comerţ şi servicii, în paralel cu creşterea accentuată a preţurilor în industrie, construcţii şi comerţ, în timp numărul de salariaţi din industrie, construcţii şi servicii va rămâne relativ stabil, arată datele anchetei conjuncturale din luna aprilie, transmise joi de Institutul Naţional de Statistică.

La nivelul industriei prelucrătoare, managerii preconizează pentru următoarele trei luni creştere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural plus 11%). Referitor la numărul de salariaţi se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de plus 3% pe total industrie prelucrătoare, în timp ce pentru preţurile produselor industriale se prognozează creştere accentuată în următoarele trei luni (sold conjunctural  plus 43%).

“Soldul conjunctural indică percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care nu trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de INS. Soldul conjunctural procentual este obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă”, precizează INS.

În ceea ce priveşte sectorul construcţiilor, estimările din luna aprilie arată că în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni creştere a volumului producţiei (sold conjunctural  plus 25%), în paralel cu relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural  plus 5%) şi cu o creştere accentuată a preţurilor lucrărilor de construcţii (sold conjunctural  plus 59%).

Pentru comerţul cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni, tendinţă de creştere moderată a activităţii economice (sold conjunctural plus 9%), în timp ce volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra creştere moderată (sold conjunctural  plus 7%).

Angajatorii din comerţ prognozează pentru următoarele trei luni o creştere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural plus 11%), în paralel cu o creştere accentuată a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural  plus 58%).

Conform estimărilor din luna aprilie, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte creştere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural  plus 12%). Se estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural plus 5%).

Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de creştere (sold conjunctural  plus 28%).

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.