Mai puţin de o treime din dozele de pe piaţă sunt reciclate

Autor: Ioana Mihai-Andrei, Anca Barbulescu Postat la 20 mai 2013 53 afişări

România reciclează 30% din dozele de aluminiu existente pe piaţă, numărul acestora ajungând anul trecut la circa 400.000 de bucăţi, prin programul ”Every Can Counts”, derulat de Asociaţia Non Profit Alucro.

Mai puţin de o treime din dozele de pe piaţă sunt reciclate

La conferinţa internaţională ”Mecanisme de colectare selectivă şi reciclare a dozelor de aluminiu. România faţă în faţă cu marile ţări din Europa” organizată astăzi la Bucureşti de Asociaţia Non Profit Alucro, au fost anunţate ultimele rezultate privind reciclarea dozelor de aluminiu. }ara noastră reciclează aproape 30% din dozele puse pe piaţă.

Reprezentanţi ai celor mai mari fabrici de reciclare şi colectare din Europa şi din România,  precum şi ai autorităţilor locale, sectorului de business şi ONG, s-au reunit la Bucureşti pentru a discuta despre impactul si eficientizarea programelor existente la nivel naţional. Prin intermediul ALUCRO, România face astfel parte din rândul ţărilor în care se derulează programul ”Every Can Counts”, o platformă europeană care promovează reciclarea dozelor din aluminiu şi care are ca obiectiv implementarea unui sistem de colectare selectivă pe termen lung acasă, la birou sau în cadrul evenimentelor publice (festivaluri, spectacole, etc.). Directorii programelor din Franţa, Austria şi Marea Britanie participă la conferinţă într-un schimb de experienţă cu colegii lor din România. ”Every Can Counts” a fost recent lansat în Irlanda şi Ungaria, urmând sa fie preluat şi de alte mari ţări din Europa. Varianta româneasca a programului a fost lansată pentru prima dată în 2011, la sediul Bosch din Timişoara, exemplul fiind urmat de Toyota România. n ambele companii au fost instalate cutii având un design special, dedicate colectării dozelor de aluminiu, în vederea motivării angajaţilor şi clienţilor de a participa activ la protejarea mediului înconjurător. De atunci, alte câteva companii cunoscute de pe piaţa locală s-au alăturat programului, cea mai recentă lansare având loc la sediul central al UPS România din Otopeni.

”Reciclarea este o modalitate simplă prin care poate fi diminuat impactul pe care noi toţi îl avem asupra mediului, prin reducerea consumului de energie şi a resurselor naturale dar şi prin reducerea depozitelor de deşeuri”, declară Adina Magsi, director general, ALUCRO. ”Odată colectate, dozele din aluminiu sunt transformate în doze noi sau în alte produse care conţin aluminiu, biciclete sau rame pentru ferestre, retopirea aluminiului folosit economisind până la 95% din energia iniţială necesară producerii de materie primă”.

n paralel, ALUCRO continuă activităţile care vizează educaţia în şcoli şi colaborarea cu colectorii, acestea ramânând de bază în vederea îmbunătăţirii “eco-comportamentului“ cetăţeanului român, fiind evident faptul că numai printr-o reţea eficientă şi recunoscută oficial putem îmbunătăţi rata de reciclare impusă de legislaţia europeană. Obiectivul ALUCRO este de a promova un sistem coerent şi eficient de colectare selectivă a deşeurilor de aluminiu la nivel naţional,  în strânsă cooperare cu toţi operatorii implicaţi direct sau indirect în managementul deşeurilor, asociaţiile de preluare de responsabilităţi, administraţiile locale şi operatorii de salubritate desemnaţi.

Cifre privind reciclarea dozelor din aluminiu în România:

• obiectivul de reciclare pentru dozele din aluminiu este de 21% (12.000 tone) faţă de obiectivul de reciclare PET-uri - de 55% (90.000 tone);

• 5.000 tone reciclate in 2012;

• se recicleaza 29% din cantitatea de aluminiu existentă pe piaţă;

• 80% din aluminiu reciclat este reprezentat de dozele din aluminu;

• cifrele oficiale pentru 2011 vor fi publicate în următoarele două luni.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
reciclare,
aluminiu,
colectare selectiva,
deseuri
/actualitate/mai-putin-de-o-treime-din-dozele-de-pe-piata-sunt-reciclate-10888170
10888170
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.