MAE: E în curs evacuarea a 5 români din Yemen. Alţi 17 au fost evacuaţi după ce conflictul violent a escaladat

Autor: Catalina Mihai Postat la 05 aprilie 2015 81 afişări

Ministerul de Externe a precizat, duminică, la solicitarea MEDIAFAX, că este în curs de desfăşurare evacuarea a 5 români din Yemen, iar alţi 17 au fost evacuaţi în ultimul timp, în contextul escaladării conflictului violent din această ţară, care nu permite efectuarea de evacuări în siguranţă.

"Pe fondul deteriorării situaţiei de securitate din ultimele zile în Republica Yemen, Ministerul Afacerilor Externe a monitorizat permanent evoluţiile din zonă, acţionând pentru contactarea cetăţenilor români în vederea pregătirii acţiunilor de evacuare în siguranţă. În egală măsură, a contactat organizaţiile internaţionale implicate şi un număr de state cu cetăţeni proprii în Yemen pentru identificarea unor modalităţi concrete de evacuare. În pofida eforturilor depuse, acţiunile nu au fost finalizate până în prezent, ca urmare a escaladării extrem de violente a conflictului din Yemen, ce nu permite efectuarea de evacuări în siguranţă", se arată în răspunsul MAE, urmare a nemulţumirilor exprimate de unii români aflaţi în continuare în Yemen.

MAE precizează că Ambasada României la Abu Dhabi a comunicat aceste aspecte persoanelor respective, acestea fiind asigurate că se depun toate eforturile pentru ca evacuarea acestora să fie făcută fără a le pune viaţa în pericol.

Misiunea diplomatică română la Abu Dhabi continuă să asigure asistenţă cetăţenilor români, fiind în legătură cu toate organizaţiile internaţionale implicate şi misiunile diplomatice din zonă, pentru identificarea soluţiilor pentru evacuarea în siguranţă, mai informează Ministerul de Externe.

"Până în prezent 14 cetăţeni români au fost evacuaţi la data de 25 martie, transportul acestora realizându-se în siguranţă, alţi 3 cetăţeni români au fost evacuaţi la data de 30 martie 2015, transportarea fiind efectuată fără a le afecta siguranţa, iar în prezent se află în curs de desfăşurare o operaţiune de evacuare a 5 cetăţeni români", anunţă MAE.

"Anterior debutului crizei, MAE a făcut un apel ferm la cetăţenii români, prin emiterea unui avertisment de călătorie pentru Yemen, care conţine nivelul maxim de alertă, respectiv «Pericol major – părăsiţi imediat zona sau ţara!» Ministerul Afacerilor Externe reiterează solicitarea adresată cetăţenilor români prezenţi în zonele de conflict, de a contacta misiunile României din teritoriu pentru a-şi înregistra prezenţa, astfel încât să poată beneficia de asistenţă şi protecţie consulară şi totodată, de a consulta informaţiile furnizate prin intermediul aplicaţiei «Călătoreşte în siguranţă» - care poate fi descărcată pe orice telefon mobil de tip smartphone, şi serviciului de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare «Un SMS îţi poate salva viaţa!»", precizează Ministerul de Externe.

Cinci sute nouăsprezece persoane, majoritatea civili şi 90 de copii, au fost ucise în ultimele două săptămâni de violenţe în Yemen, a anunţat, joi, coordonatoarea operaţiunilor umanitare ale ONU, Valerie Amos, citată de Associated Press.

În plus, aproximativ 1.700 de persoane au fost rănite, iar alte zeci de mii şi-au părăsit locuinţele.

În acest context, Valerie Amos şi-a exprimat, în special, îngrijorarea faţă de "siguranţa copiilor, care sunt prinşi la mijloc".

Arabia Saudită a declanşat săptămâna trecută Operaţiunea "Furtuna Determinării", în scopul "apărării Administraţiei legitime" a preşedintelui yemenit Abdrabbuh Mansour Hadi. Avioane de vânătoare saudite bombardează poziţii rebele din capitala Yemenului, Sanaa, şi din nordul ţării. La operaţiuni participă şi avioane din Emiratele Arabe Unite, Bahrain, Kuwait, Qatar, Iordania, Maroc şi Sudan.

Miliţiile şiite huthi, susţinute de Iran, avansaseră spre sudul Yemenului, o ţară aflată în anarhie după ce insurgenţii au ocupat capitala, în septembrie 2014. Serviciile de securitate yemenite sunt staţionate în sudul ţării, unde se afla preşedintele Abd-Rabbu Mansour Hadi, susţinut de Statele Unite. Preşedintele Yemenului a plecat în exil săptămâna trecută. În Yemen sunt active şi celule ale organizaţiei Al-Qaida în Peninsula Arabia şi ale grupului Stat Islamic, două reţele teroriste sunnite.

Arabia Saudită, o ţară preponderent sunnită, acuză Iranul şiit, principalul adversar regional, că alimentează conflictul interconfesional din Yemen prin susţinerea insurgenţilor şiiţi huthi. Arabia Saudită este unul dintre aliaţii strategici ai Statelor Unite în Orientul Mijlociu.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
MAE,
YEMEN,
ROMÂNI
/actualitate/mae-e-in-curs-evacuarea-a-5-romani-din-yemen-alti-17-au-fost-evacuati-dupa-ce-conflictul-violent-a-escaladat-14107285
14107285
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.