MAE condamnă violenţele de la Odessa, soldate cu 46 de morţi

Postat la 03 mai 2014 55 afişări

Ministerul Afacerilor Externe a comunicat că îşi exprimă "dezaprobarea puternica faţă de violenţele ce au avut loc vineri la Odessa şi "condamnă ferm actele care au dus la numeroase victime".

MAE condamnă violenţele de la Odessa, soldate cu 46 de morţi

"Ministerul Afacerilor Externe  este în legătură permanentă cu Consulatul General al României de la Odessa şi monitorizează situaţia etnicilor români din regiune. Potrivit informaţiilor deţinute până la acest moment, printre victimele violenţelor din 2 mai nu se numără membri ai comunităţii româneşti", se afirmă în comunicat.

Mai multe persoane au murit vineri, la Odessa, în sudul Ucrainei, după ce o defilare pentru unitatea ţării a susţinătorilor autorităţilor de la Kiev a fost atacată de militanţi proruşi înarmaţi cu bâte de baseball, lanţuri metalice şi pistoale. Ulterior, proruşii s-au baricadat în Casa Sindicatelor, care a luat foc în circumstanţe neelucidate în timp ce era asediată de susţinătorii guvernului interimar de la Kiev.

Procurorul regiunii Odessa, Igor Borşuliak, a declarat sâmbătă că în urma incendiului şi a luptelor de vineri au fost ucise 46 de persoane, iar 200 au fost rănite.

Serviciul ucrainean de securitate (SBU) l-a acuzat pe preşedintele demis Viktor Ianukovici, refugiat în Rusia, de organizarea violenţelor, despre care spune că au fost provocate de grupări paramilitare din Transnistria, în colaborare cu grupuri ruse. Poliţia regională din Odesa a comunicat că printre decedaţi se numără cinci locuitori ai regiunii separatiste moldovene Transnistria şi 15 cetăţeni ruşi.

Ministerul Afacerilor Externe face apel la detensionarea situaţiei din regiunea Odessa şi din întreaga zonă de est şi sud a Ucrainei, "unde actul ilegal de anexare a peninsulei Crimeea la Federaţia Rusă a fost urmat de o serie de acţiuni separatiste ilegale marcate de violenţe nejustificate". MAE consideră că "detensionarea situaţiei este absolut necesară pentru a permite organizarea în bune condiţii a alegerilor prezidenţiale din 25 mai, cu participarea tuturor cetăţenilor ucraineni".

Urmărește Business Magazin

/actualitate/mae-condamna-violentele-de-la-odessa-soldate-cu-46-de-morti-12577274
12577274
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.