Mă poate spiona cineva prin intermediul webcam-ului şi cum mă pot proteja?

Postat la 23 decembrie 2021 360 afişări

Mă poate spiona cineva prin intermediul webcam-ului şi cum mă pot proteja?

Mark Zuckerberg, unul dintre cei mai bogaţi şi puternici oameni din lume, a făcut senzaţie în urmă cu câţiva ani când a fost surprins cu webcam-ul laptopului acoperit. Ca mulţi alţi oameni, şeful Facebook se temea că putea fi spionat fără să ştie.

Adevărul este că webcam-urile de pe computerele personale şi camerele pentru selfie-uri de pe telefoane şi tablete pot fi compromise, uneori fără ca utilizatorii să bănuiască măcar. Din fericire, există măsuri de protecţie care pot fi luate pentru a împiedica acest lucru.

Un hacker poate porni sau opri de la distanţă o cameră web, poate filma sau face poze cu ea sau chiar să înregistreze audio folosind microfonul dispozitivului. Multe camere au indicatoare LED care arată când camera este pornită. Totuşi, sunt hackeri capabili să pornească webcam-urile fără a activa LED-ul. Dacă vedeţi la un moment dat că becul se aprinde fără motiv sau clipeşte este clar că ceva nu este în regulă.

Infractori informatici ţintesc în general angajaţii din companii sau instituţii de stat, pentru a obţine informaţii valoroase. Totuşi, au existat cazuri în care şi persoane private au fost vizate de hackeri prin intermediul camerelor web. În unele cazuri, infractorii au cerut recompense pentru a nu distribui pe internet imagini şi înregistrări compromiţătoare obţinute cu victimele.

Cititi mai multe pe www.go4it

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
protejare,
spionaj

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.