Luptător SI suspect de implicare în atacarea consulatului SUA la Benghazi, ucis într-un atac în Irak

Autor: Valentin Vidu - Mediafax Postat la 23 iunie 2015 69 afişări

Un luptător din cadrul grupării teroriste Statul Islamic (SI) suspectat de implicare în atacul de la Consulatul Statelor Unite din oraşul libian Benghazi, în 2012, a fost ucis într-un atac aerian în Irak, a anunţat Pentagonul, relatează The Associated Press în pagina electronică.

Ali Awni al-Harzi "opera în strânsă colaborare cu extremişti asociaţi SI în Africa de Nord şi Orientul Mijlociu", a declarat luni, citat într-un comunicat, colonelul Steve Warren, un purtător de cuvânt al Pentagonului. "Moartea sa afectează capacitatea SI de a integra jihadişti din Africa de Nord în lupte în Siria şi Irak şi elimină un jihadist cu lungi legături cu terorismul internaţional", a adăugat el.

Potrivit lui Warren, al-Harzi, un tunisian, a fost ucis săptămâna trecută la Mosul, cucerit de către forţe din cadrul Statului Islamic în urmă cu un an.

Democratul Adam Schiff, din California, care deţine cea mai importantă poziţie în Comisia pentru Informaţii din cadrul Camerei Reprezentanţilor, a declarat că al-Harzi "a fost responsabil de planificarea a sute de atacuri teroriste în întreaga lume şi a fost unul dintre primii luptători străini" care s-au alăturat grupării Statul Islamic. În opinia sa, tunisianul "a fost însărcinat cu recrutarea de luptători străini şi trimiterea lor la luptă în Siria".

Schiff a adăugat că al-Harzi "a fost suspectat totodată de implicare în programul (SI) de luare de ostatici şi a jucat un rol în atacul asupra Consulatului Statelor Unite la Benghazi".

La 11 septembrie 2012, patru americani au fost ucişi în atacul de la consulat, inclusiv ambasadorul american în Libia Chris Stevens.

Departamentul de Stat l-a desemnat pe al-Harzi terorist la nivel global în aprilie.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
SUA,
IRAK,
STATUL ISLAMIC
/actualitate/luptator-si-suspect-de-implicare-in-atacarea-consulatului-sua-la-benghazi-ucis-intr-un-atac-in-irak-14489020
14489020
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.