Lumea e avidă de indicii privind sănătatea economiei Chinei, însă datele sunt din ce în ce mai greu de obţinut, iar analizele negative dispar

Autor: Catalina Apostoiu Postat la 19 octombrie 2022 47 afişări

Obţinerea unei imagini clare asupra problemelor celei de-a doua mari economii a lumii a devenit din ce în ce mai dificilă, scrie The Wall Street Journal.

Lumea e avidă de indicii privind sănătatea economiei Chinei, însă datele sunt din ce în ce mai greu de obţinut, iar analizele negative dispar

Obţinerea unei imagini clare asupra problemelor celei de-a doua mari economii a lumii a devenit din ce în ce mai dificilă, scrie The Wall Street Journal.

La începutul acestei săptămâni, biroul naţional de statistică al Chinei a anulat abrupt publicarea datelor trimestriale privind PIB-ul ţării fără a oferi vreun motiv sau a stabili o dată nouă. Cu câteva zile înainte, agenţia vamală a ţării pur şi simplu nu a publicat datele comerciale lunare oficiale, neoferind nicio explicaţie.

Deciziile, despre care economiş­tii spun că nu au un precedent evi­dent în China, au venit în condiţiile desfăşu­rării congresului Partidului Comunist unde liderul Xi Jinping este de aştep­tat să obţină un al treilea mandat.

În ultimul an, biroul naţional de statistică al ţării şi firmele private de cercetare au retractat sau eliminat mai multe date pentru ca acestea să nu fie accesibile publicului, în timp ce ra­poar­te ale economiştilor şi analiş­tilor, în special cele cu perspective mai pesimiste, au fost retractate sau şterse. Unii analişti proeminenţi care au ri­dicat semne de întrebare privi­toare la politicile economice şi-au văzut contu­rile de social media sus­pendate.

Iar, în ultimele săptămâni, auto­ri­tatea de reglementare a pieţei ser­viciilor financiare a îndemnat firmele de brokeraj să se abţină de la co­mentarii înaintea congresului Parti­dului Comunist.

Integritatea datelor economice din China se află de multă vreme sub semnul întrebării pentru investitori şi economişti. Legea privind securita­tea datelor adoptată de China anul trecut îngreunează şi mai mult acce­sul com­paniilor şi investitorilor stră­ini la in­formaţii privitoare la firme locale.

Însă îngrijorările privind accesul la indicatori economici exacţi şi ana­li­ze in­dependente sunt în creştere oda­tă cu accelerarea încetinirii eco­nomiei chi­ne­ze înaintea congresului. O mare par­te din date evidenţiază slăbiciuni din economia chineză, care suferă de pe urma declinului sectoru­lui proprie­tăţii şi politicilor Covid-19 care sufocă chel­tuielile consuma­to­rilor şi in­ves­tiţiile.

Xi între timp încearcă să izoleze economia ţării de turbulenţe geopo­litice şi să prezinte abordarea Chinei drept superioară modelelor occiden­tale de guvernanţă.

Datele privind exporturile care ar fi trebuit publicate săptămâna trecută erau aşteptate să indice o încetinire a creşterii exporturilor ţării la cel mai scăzut ritm din cinci luni, potrivit unui sondaj WSJ realizat în rândul economiştilor. În mod similar, datele ce ar fi trebuit publicate în această săptămână erau aşteptate să arate o încetinire a creşterii PIB-ului chinez.

Unii se tem că economiştii şi băncile de investiţii din China ezită să ofere evaluări mai pesimiste ale economiei de teamă să nu intre în conflict cu autorităţile, chiar şi după o serie de reduceri ale estimărilor privind PIB-ul din ultimele luni.

Acest lucru înseamnă că noi reduceri agresive ar putea urma, în special pentru anul viitor, creând şi mai multă nesiguranţă pentru investitori, arat Logan Wright, de la Rhodium Group.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
economia Chinei,
investitori,
statistica,
indici

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.