Lucian Ioan Rus, secretar de stat, Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului: Atâta timp cât toate ţările nu jocă cu toate cărţile pe masă nu vom ajunge la o piaţă concurenţială corectă sau un preţ corect la produs
Atâta timp cât toate ţările nu jocă cu toate cărţile pe masă nu vom ajunge la o piaţă concurenţială corectă sau un preţ corect la produs, susţine Lucian Ioan Rus, secretar de stat, Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, în cadrul Conferinţei ZF Power Summit 2024.
“Panourile solare vin foarte multe din China, din Asia în general ca mare producător. Dorinţa noastră de a produce energie verde este foarte mare. Vedem acum datorită acestor deziderate şi preţul lor a scăzut foarte mult. Dacă ne uităm la Comisia Europeană în momentul de faţă sunt foarte multe discuţii şi contradicţii la nivelul Uniunii Europene. Nu se doreşte să se importe panouri solare din China şi din ţările asiatice din cazua modului în care sunt produse, costurile de producţie, costurile de energie. Pe de altă parte, Germania este unul dintre cei care doreşte, se implică alături de alte ţări din Uniunea Europeană care doreşte să facă aceste importuri din afara Uniunii Europene. Suntem într-o poziţie foarte interesantă şi aici trebuie să gândim şi noi ca ţară privind ce facem şi poziţia pe care vrem să o luăm”, a spus Lucian Ioan Rus.
Ce a mai spus Lucian Ioan Rus, secretar de stat, Ministerul Economiei, Antreprenoriatului si Tursimului
► Tranziţia energetică este dezideratul pe care ni-l dorim cu toţii, dar este direcţia pe care Uniunea Europeană vine şi ne-o dă şi vine cu tot pachetul de net zero pe care ni-l dorim cu toţii până în 2050. Într-adevăr asta vine pe o piaţă care este mai puţin concurenţială.
► Aici trebuie să stăm foarte clar la discuţii cu partea privată. Ne dorim să aducem panouri solare mult mai ieftine din China sau ne dorim să dezvoltăm producţia din România sau din statele europene astfel încât să putem produce cât de cât concurenţial şi să avem piaţa noastră de desfacere.
► Noi dacă aducem din China în perioada imediat următoare maşini electrice, ne vom bucura de un preţ foarte bun, dar urmarea peste câţiva ani va fi redirecţionarea şi creşterea preţurilor.
► Astăzi avem întâlnire cu marii consumatori pe partea de fondul de inovare. Fondul de inovare este o resursă financiară de la Uniunea Europeană, care ne dă posibilitatea parţial, pentru că este o sumă limitată faţă de nevoile pieţei, accesibilitate la anumite programe pentru tot ceea ce înseamnă decarbonizare şi eficienţă energetică. Apoi avem reprezentanţii fondul de modernizare de la Bruxelles în cadrul minsiterului cu reprezentanţi ai industriei unde vrem să stăm la masă să ne prezinte perspectivele concrete şi industria să ne spună exact feedback-ul şi necesităţile ei şi apoi să discutăm programele mature pe care le pot accesa spre finanţare.
► Fondurile nu vor ajunge pentru tot necesarul pieţei. Trebuie să fie corect dirijate pentru a se întoarce în economie pentru a aduce plus valoare.
►O componentă importantă este partea de resursă pe care o are România ca ţară. În momentul de faţă lucrăm la legea minelor, transformarea ei şi adaptarea ei la condiţiile actuale de piaţă ca să ne putem valorifica resursele. ANRM-ul are un rol extrem de important şi noi împreună cu ANRM-ul şi cu secretariatul general al guvernului şi cu tot ce înseamnă partea de potenţiali investitori trebuie să stăm la masă şi să vedem de unde să o reîncepem, nu să o începem. România are o tradiţie, dar din păcate nu mai avem personalul acela, nu mai sunt acele hărţI care ne arată resursele efective. Mai avem, dar nu pe toate.
► Partea de energie nucleară este la Minsiterul Energiei, dar şi noi avem tangenţe cu ea. Energia nucleară este extrem de importantă. Vedem investiţiile statului român o dată pentru reactorul unu pentru a fi modernizat şi pentru trei si patru. Ce este important pentru România este că România are o strategie la nivel de producere de energie nucleară. Avem şansa de a avea ultimul proiect aprobat pentru aceste micro centrale nucleare.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
- Dezbatere Kamala Harris - Donald Trump. Contre dure între candidaţi în privinţa economiei, migraţiei şi a războiului din Ucraina / Trump: „Probabil am primit un glonţ în cap din cauza lucrurilor pe care ei le spun despre mine” / Harris: „Dacă Donald Trump ar fi preşedinte, Putin ar sta chiar acum la Kiev” / România a fost pomenită
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro