Lucian Bode: Rediscutăm toate ministerele. Ministerul Dezvoltării ar putea reveni PNL

Autor: Gabriel Pecheanu Postat la 19 mai 2023 24 afişări

Negocierile dintre PNL şi PSD pentru rotativa guvernamentală vizează rediscutarea tuturor ministerelor, spune secretarul general al PNL, Lucian Bode. El afirmă că PNL poate conduce „orice minister, inclusiv Ministerul Dezvoltării”.

Lucian Bode: Rediscutăm toate ministerele. Ministerul Dezvoltării ar putea reveni PNL

„În ceea ce priveşte structura guvernului, poziţia PNL exprimată ieri (vineri - n.r.) a fost aceea de a respecta protocolul semnat în 2021 între cei patru parteneri. Am spus foarte clar - dacă există dorinţa din partea unuia dintre parteneri, PSD în cazul de faţă, să schimbăm protocolul, noi am solicitat două lucruri - reducerea numărului de ministere şi rediscutarea tuturor portofoliilor de la zero. În varianta în care PSD a propus schimbarea protocolului prin menţinerea Ministerului Transporturilor în responsabilitatea PSD, atunci propunerea noastră a fost să reducem numărul de ministere de la 20 la maximum 18 şi să rediscutăm toate portofoliile, astfel încât la sfârşitul săptămânii viitoare să avem definitivată structura guvernului pentru a ne putea întoarce în forurile decizionale pentru a echipa această structură cu oameni. Nu am ajuns la o înţelegere ieri (vineri - n.r.) în ceea ce priveşte definitivarea unei structuri a guvernului”, spune Lucian Bode.

Secretarul general al PNL apreciază că „cel mai probabil” la începutul săptămânii viitoare negocierile vor fi finalizate.

Întrebat dacă PNL ar putea prelua Ministerul Dezvoiltării, Bode afirmă: „În condiţiile în care rediscutăm toate ministerele, orice e posibil. PNL are suficiente resurse umane să conducă orice minister, inclusiv Ministerul Dezvoltării”.

De asemenea, întrebat despre poziţia liderilor UDMR, potrivit căreia Uniunea ar putea ieşi de la guvernare dacă nu păstrează Ministerul Dezvoltării, liberalul spune: „Este foarte simplu, dacă rămânem în formula de 18 ministere, UDMR va avea două ministere şi vicepremier, PNL va avea opt ministere, vicepremier şi SGG, iar PSD va avea opt ministere, premier, vicepremier şi cancelarul guvernului. Dacă pe cele două ministere care revin UDMR se agreează o formulă unanim acceptată şi de PSD, şi de PNL, stau la masă. Dacă nu, este decizia domniilor lor”.

Liderii PSD, PNL şi UDMR s-au reunit pentru a renegocia protocolul coaliţiei de guvernare.

„Chestiunile legate de împărţirea ministerelor, de cine şi cum face Coaliţia sunt chestiuni care se negociază între partide. Nu este o negociere la care trebuie să participe preşedintele statului, însă aşteptarea mea este ca această negociere să se finalizeze până săptămâna viitoare, să se intre efectiv în procedurile care se vor finaliza, sper, în puţine zile cu un nou Guvern prin care se realizează aşa numita rotaţie, adică prim-miniştrii să se schimbe şi ministerele să se ocupe cu oameni performanţi”, spunea miercuri preşedintele Klaus Iohannis.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
bode,
negocieri,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.