Lovitură pentru şoferi. Lipsa documentului îi va lăsa fără zeci de mii de lei!

Postat la 04 mai 2021 1229 afişări

Lovitură pentru şoferi. Lipsa documentului îi va lăsa fără zeci de mii de lei!

Curtea Europeană de Justiţie (CJUE)a decis recent ca toate vehiculele care se află înmatriculate pe teritoriul Uniunii Europene trebuie să aibă RCA până în momentul în care sunt radiate. Astfel, chiar dacă au maşini vechi pe care proprietarii nu le mai folosesc, tot trebuie să le facă RCA.

Aproape 2 milioane de români deţin maşini vechi pe care nu le mai folosesc, însă o dată cu decizia CJUE ar trebuie să le facă RCA. De asemenea, nu se mai poate folosi nici suspendarea RCA-ului, metodă folosită destul de des în România, în ultima vreme, potrivit economica.net.

Din toate maşinile înmatriculate în România, doar aproximativ 85% au şi RCA, fiind un procent sub nivelul impus de Uniunea Europeană. În fapt, tocmai ponderea maşinilor foarte vechi din totalul celor înmatriculate şi fără RCA face ca procentul din ţara noastră să fie sub limita UE.

Estimările redate de sursa citată arată că la sfârşitul lui 2020 în România erau înmatriculate aproximativ 9,2 milioane de vehicule, însă dintre aceste în jur de 2 milioane sunt mai vechi de 20 de ani iar majoritatea nu mai sunt folosite în trafic. Totuşi, decizia CJUE impune ca şi acestea să aibă RCA deoarece prezintă riscuri.

Aproape 2 milioane de români trebuie să plătească RCA pentru vehiculele vechi pe care le deţin

Datele estimate de ASF arată că între 700.000 şi 1,7 de autoturisme sunt în mod constant fără RCA în românia, în contextul în care sunt înmatriculate 7,2 milioane de autoturisme.

În acelaşi tmp, anual sunt instrumentate cel puţin 500.000 de dosare de daună pe RCA, ceea ce înseamnă că anual au daune cel puţin 7% din totalul de vehicule. În cazul automobilelor private, aproximativ 2-3% suferă daune. În schimb, frecvenţa daunei creşte semnificativ în ceea ce priveşte taxiurile, autocarele şi camionele, ajungând şi la peste 22-23%.

Cititi mai multe pe www.gandul.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
document,
lovitura

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.