Lovitură de stat în Sudan. Premierul, dar şi alţi miniştrii sudanezi au fost arestaţi după un asalt al soldaţilor. Accesul la telecomunicaţii a fost limitat

Autor: Daniel Contescu Postat la 25 octombrie 2021 22 afişări

Soldaţi neidentificaţi au asediat casa prim-ministrului sudanez Abdalla Hamdok, plasându-l în arest la domiciliu, potrivit Al Hadath TV. Au fost arestaţi şi miniştrii industriei şi informaţiilor, precum şi un consilier al premierului. 

Accesul la telecomunicaţii a fost limitat, aşa că este foarte dificil să obţii informaţii despre ceea ce se întâmplă, anunţă Al Jazeera. Evenimentele se petrec la doar două zile după ce unele grupuri sudaneze pro-democraţie au avertizat cu privire la o „lovitură” în timpul unei conferinţe de presă.

Potrivit altor surse, soldaţi loiali generalului Burhan ar fi preluat controlul, într-un moment foarte delicat al tranziţiei pentru Sudan, ţară care este împărţită în facţiuni, după înlăturarea fostului preşedinte Omar al-Bashir.

Grupurile pro-democratice avertizaseră cu privire la o posibilă lovitură de stat, după ce forţele de securitate au dispersat cu gaze lacrimogene o demonstraţie a pro-militarilor care cerut dizolvarea guvernului de tranziţie.

Internetul a fost întrerupt în toată ţara, după ce demonstranţii s-au adunat pe străzile capitalei Khartoum, pentru a protesta împotriva arestărilor, dând foc la mai multe cauciucuri. Bărbaţi în uniformă militară au blocat drumurile principale care duceau spre capitală, când televiziunea de stat a început să difuzeze cântece patriotice.

Sudanul trece printr-o tranziţie dificilă, marcată de diviziuni politice şi lupte pentru putere, de la înlăturarea preşedintelui Omar al-Bashir, în aprilie 2019. Din august 2019, ţara este condusă de o administraţie civilo-militară însărcinată cu supravegherea tranziţiei spre un regim civil.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
sudan,
lovitură de stat,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.