Liderul opozitiei din Grecia: "Nebunie inseamna sa faci acelasi lucru iar si iar si sa astepti rezultate diferite"

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 17 iunie 2011 26 afişări

Acutizarea divergentelor politice dintre premierul elen Giorgios Papandreou si opozitie pe marginea planului de austeritate si reforma a facut ca decizia ministrilor de finante privind noul credit pentru Grecia, in valoare de pana la 90 mld. euro, sa fie amanata pentru 11 iulie.

Initial, decizia urma sa fie luata la reuniunea din 19-20 iunie, insa pe parcursul zilei de joi a devenit clar ca amenintarea unei crize politice in Grecia se prelungeste. Dupa o zi de joi in care discutiile in contradictoriu pe marginea pachetului de austeritate au dus la dezertarea din partid si din parlament a doi membri ai partidului socialist de guvernamant (PASOK) si la iesirea din partid a inca unuia, Giorgios Papandreou a declarat ca va anunta componenta noului guvern elen vineri, la ora 9.00.

Comisarul european pentru afaceri economice si monetare, Olli Rehn, a spus ca decizia privind acordarea unui nou imprumut, care sa acopere necesitatile de finantare ale Greciei in 2013 si 2014, se amana pana la 11 iulie, in timp ce FMI a anuntat ca va elibera urmatoarea transa din actualul imprumut, de circa 12 miliarde de euro, pana la sfarsitul lui iunie, cu conditia ca pana atunci parlamentul elen sa aprobe masurile de austeritate aflate in discutie (reduceri de cheltuieli, cresteri de taxe si impozite si programul de privatizare rapida a activelor statului). Imprumutul actual, in valoare de 110 miliarde de euro, a fost aprobat de UE si FMI la inceputul lui mai 2010.

Presa elena scrie ca dezertarile din partid ar putea fi urmate de altele, astfel incat guvernul sa piarda majoritatea in parlament, tinand cont ca PASOK are o majoritate de numai patru locuri in parlament.

Top 10 tapi ispasitori pentru criza datoriilor din Europa (GALERIE FOTO)

Liderul opozitiei de dreapta, Antonis Samaras (seful partidului Noua Democratie) a insistat pentru renegocierea termenilor acordului Greciei cu creditorii internationali, motivand, conform Kathimerini, cu un citat din Einstein: "Nebunie inseamna sa faci acelasi lucru iar si iar si sa te astepti sa obtii rezultate diferite" - aluzie la faptul ca masurile de austeritate luate din primavara lui 2010 pana acum n-au avut succesul scontat.

Pentru o continuare a discutiilor pe marginea planului de reforma, Samaras a pus intentionat o conditie populista, respectiv abolirea legii cetateniei, votata anul trecut, care le ofera drepturi sporite copiilor nascuti in Grecia ai imigrantilor.

In realitate, Samaras pandeste momentul pentru o rasturnare de la putere a PASOK, care a venit la putere in 2009 invingand Noua Democratie cu o larga majoritate, intr-un context de nemultumire a alegatorilor fata de coruptia si incompetenta afisate de guvernarea de dreapta. Acum, profitand de nemultumirea populara fata de austeritatea impusa de socialisti, Samaras spune la randul sau ca guvernarea s-a erodat, ca Papandreou si PASOK nu mai pot guverna si ca sunt necesare alegeri anticipate.

Joi seara, protestele pasnice ale "indignatilor" care cer la randul lor renuntarea la memorandumul de masuri de austeritate incheiat de guvernul Papandreou cu UE, FMI si Banca Centrala Europeana au continuat in Piata Syntagma din Atena, cu aceeasi energie ca si zilele si saptamanile trecute:

Urmărește Business Magazin

/actualitate/liderul-opozitiei-din-grecia-nebunie-inseamna-sa-faci-acelasi-lucru-iar-si-iar-si-sa-astepti-rezultate-diferite-8350743
8350743
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.