Licitaţiile lunii mai la Artmark

Autor: Dorin Oancea Postat la 08 mai 2013 59 afişări

Sesiunea de licitaţii organizată de Artmark în perioada 14-15 mai aduce în prim-planul pieţei de artă cei mai valoroşi pictori români: Ştefan Luchian, autorul recentului record pentru cel mai bine vândut tablou din România - "Două fete”, adjudecată cu 300.000 de euro, Nicolae Grigorescu, cel mai bine vândut pictor în România (8 poziţii din top 10 cele mai bine vândute tablouri din România) şi Ioan Andreescu, un pictor rar pe piaţa de artă internă, a cărui operă "Ulcică cu flori de câmp“ îl propulsa pe autor în topul celor mai valoroşi pictori români (135.000 de euro), în mai 2011. Sesiunea este precedată de expoziţii organizate la Bucureşti, Focşani şi Sfântu Gheorghe.

Licitaţiile lunii mai la Artmark

Începând de miercuri, 8 mai, iubitorii de artă din Bucureşti sunt invitaţi să treacă pragul Palatului Cesianu-Racoviţă, pentru Expoziţia lunii mai la Artmark. Cu ocazia noii serii de licitaţii, desfăşurate în zilele de marţi, 14 mai (Licitaţia de Orientalism & Licitaţia de Bijuterii şi Ceasuri de Colecţie) şi miercuri, 15 mai (Licitaţia Vechi Maeştri ai Artei Româneşti – inclusiv o secvenţă din colecţia compozitorului Aurel Stroe & Licitaţia de Opere în Argint), Artmark propune peste 300 de obiecte de artă şi de colecţie.

Una dintre piesele centrale ale licitaţiei dedicate Vechilor Maeştri o reprezintă capodopera lui Ioan Andreescu, "Ulcică cu flori de câmp“ (valoare estimativă: 100.000 - 200.000 de euro). Tabloul a aparţinut impresionantei colecţii a lui Scarlat Yarka (1846 - 1915) - avocat, procuror la Curtea de Conturi din Bucureşti. Operele pictate de Andreescu aflate în colecţia Yarca compuneau cea mai însemnată colecţie de picturi ale artistului, în afara familiei Dobrescu (numele adevărat al lui Andreescu).

Capodopera lui Andreescu a făcut ulterior parte din colecţia doctorului Gheorghe Stroe, medic al pictorului Ion Theodorescu-Sion, respectiv din colecţia compozitorului Aurel Stroe, laureat al premiului Herder.În ţară, expoziţia va ajunge la Sfântu Gheorghe, unde va putea fi admirată joi, 9 mai, la Muzeul Naţional Secuiesc (orele 10:00-21:00), iar la Focşani - sâmbătă, 11 mai (orele 10:00-21:00), în sediul Primăriei Municipale.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/licitatiile-lunii-mai-la-artmark-10861908
10861908
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.