Leonhard Euler, elveţianul care a revoluţionat matematica, omagiat de Google

Postat la 15 aprilie 2013 365 afişări

Google îl omagiază luni printr-un Doodle pe Leonhard Euler, matematicianul şi fizicianul elveţian care a fost considerat forţa dominantă a ştiinţei în secolul al XVIII lea.

Google îl omagiază astăzi printr-un Doodle pe Leonhard Euler, matematicianul şi fizicianul elveţian care a fost considerat forţa dominantă a ştiinţei în secolul al XVIII lea.

Google îl sărbătoreşte astăzi pe Leonhard Euler

În acest sens, noul logo - parţial interactiv - include imaginile mai multor formule matematice atribuite lui LeonhardEuler. Google Doodle-ul de astăzi,  logoul, este realizat în alb-negru, cuprinde cuvântul Google scris cu creionul pe o bucată de hârtie, cea de-a doua literă "o" fiind înlocuită cu un element interactiv, care poate fi mişcat de utilizatori.

 Leonhard Euler a lucrat în aproape toate ramurile matematicii, printre care geometrie, calcul infinitesimal, trigonometrie, algebră şi teoria numerelor. În numeroasele sale cercetări, Euler a introdus şi a popularizat convenţii de notare. Leonhard Euler a introdus noţiunea de funcţie şi a fost primul care a notat f(x) pentru aplicarea funcţiei f elementului x. De asemenea,  Leonhard Euler a introdus notaţia modernă pentru funcţiile trigonometrice, litera "e" pentru baza logaritmuluinatural (cunoscut în prezent drept "numărul lui Euler"), litera grecească ∑ (sigma) pentru sumă şi litera "i" pentru unitatea imaginară, potrivit Wikipedia.

În 1720, la vârsta de 13 ani, Leonhard Euler s-a înscris la Universitatea din Basel, cu scopul de a se pregăti pentru o carieră teologică şi filosofică. Însă, în timpul studenţiei sale, Leonhard Euler şi-a dat seama că vocaţia sa este matematica, fiind îndrumat de profesorul său Johann Bernoulli. În 1723 a absolvit Facultatea din Basel, obţinând titlul de master în filosofie. În teza de masterat, Leonhard Euler a comparat şi a pus în antiteză ideile filosofice ale lui René Descartes şi Isaac Newton. Mai târziu, în 1726, Euler şi-a încheiat studiile teologice, tot la Universitatea din Basel.

În 1727 i-a fost acordat marele premiu la un concurs al Academiei din Paris dedicat modalităţii optime de aranjare a catargelor pe un vapor. În cariera sa, Leonhard Euler a obţinut de 12 ori premiul Academiei din Paris.

Tot în 1727, la vârsta de 20 de ani, Leonhard Euler şi-a susţinut teza de doctorat, cu titlul "Despre acustică", pe baza căreia a solicitat un post de profesor de fizică la Universitatea din Basel, însă solicitarea i-a fost refuzată.

Leonhard Euler s-a implicat şi în teoria numerelor şi a dezvoltat unele idei ale lui Fermat, dar a şi demonstrat că unele dintre conjecturile sale erau false. Leonhard Euler  a demonstrat identitatea lui Newton, mica teoremă a lui Fermat, teorema celor două pătrate a lui Fermat şi teoria celor patru pătrate a lui Lagrange.

Leonhard Euler a fost omagiat şi de banca centrală a Elveţiei, figura matematicianului apărând pe bancnota de 10 franci emisă în anul 1979.

Leonhard Euler s-a născut la Basel, în Elveţia, tatăl său fiind un prieten al familiei lui Johann Bernoulli, unul dintre cei mai faimoşi matematicieni ai acelei perioade. Leonhard Euler a fost admis la Universitatea din Basel la vârsta de numai 13 ani, unde a studiat filosofia şi a primit şi lecţii de matematică de la Johann Bernoulli. La 19 ani, Leonhard Euler  şi-a luat doctoratul cu o teză referitoare la propagarea sunetului, iar un an mai târziu a fost distins cu Marele Premiul al Academiei Franceze de Ştiinţă, pentru rezolvarea unei probleme referitoare la dispunerea optimă a catargelor unei nave.

În teza de masterat, Leonhard Euler a comparat şi a pus în antiteză ideile filosofice ale lui René Descartes şi Isaac Newton. Mai târziu, în 1726, Euler şi-a încheiat studiile teologice, tot la Universitatea din Basel.

În anul 1727, la doar 20 de ani, Leonhard Euler a fost propus pentru un post de cercetare la proaspăt-înfiinţata universitate din Sankt Petersburg, în cadrul catedrei de medicină. Leonhard Euler a trecut la scurt timp de la catedra de medicină la cea de matematică, fiind numit şeful Comisiei de matematică a Academiei.

Din cauza muncii extenuante, la 28 de ani, Leonhard Euler a suferit o congestie cerebrală şi şi-a pierdut vederea la ochiul drept.

 

Între 1741 şi 1766 Leonhard Euler a locuit la Berlin, la propunerea lui Frederic cel Mare al Prusiei, unde a publicat două dintre cărţile sale de analiză matematică. În 1766, Leonhard Euler a revenit în Rusia, unde a rămas până la finalul vieţii, în anul 1783.

Leonhard Euler este cel care a ilustrat pentru prima oară (în 1768) raţionamentele de tip silogistic cu ajutorul curbelor închise. Aceste scheme logice au rămas cunoscute sub numele de diagrame Euler.

În 1773, după o căsătorie care a durat 40 de ani, soţia sa, Katharina, a decedat. După trei ani, Leonhard Euler s-a căsătorit cu sora Katharinei, Salome Abigail. Cu Katharina, Euler a avut 13 copii, dintre care au supravieţuit doar 3. Unul singur a devenit matematician.

Leonhard Euler a decedat pe 18 septembrie 1783, la Sankt Petersburg, la vârsta de 76 de ani.

Google îşi schimbă logoul ocazional, pentru a serba un anumit eveniment major sau o personalitate care a schimbat lumea.

Toate stirile sunt pe zf.ro

Urmărește Business Magazin

Citeşte pe comedymall.ro

/actualitate/leonhard-euler-elvetianul-care-a-revolutionat-matematica-omagiat-de-google-10748724
10748724
comments powered by Disqus
Cum supravietuiesc afacerile mici în criză? Cum supravietuiesc afacerile mici în criză?

Decalogul unui mic antreprenor: Pentru noi în toată această perioadă a contat să nu ne pierdem cumpătul. Să rămânem atenţi. Să vorbim sincer şi deschis cu echipa. Să fim creativi şi să pivotăm rapid atunci când se arată posibilităţi. Să fim optimişti. Să avem încredere. Să fim îndrăzneţi. Să ştim la ce să renunţăm. Să fim recunoscători. Să ne agăţăm de orice ni se oferă.

vezi continuarea
ZF.ro
Una dintre industriile din România care riscă să intre în colaps. Situaţia este critică Una dintre industriile din România care riscă să intre în colaps. Situaţia este critică
Trei tendinţe care dau tonul în industria de servicii financiare post-Covid19
Mediafax
Şeful Programului Alimentar Mondial, ONU, îi îndeamnă pe miliardarii lumii să doneze bani pentru cei aflaţi în criză Şeful Programului Alimentar Mondial, ONU, îi îndeamnă pe miliardarii lumii să doneze bani pentru cei aflaţi în criză
Preşedintele Belarusului închide graniţele cu Occidentul şi pune armata în stare de alertă
MonitorulApararii
Refuz categoric al Chinei de a intra în aranjamente de control al armelor strategice nucleare cu SUA şi Rusia Refuz categoric al Chinei de a intra în aranjamente de control al armelor strategice nucleare cu SUA şi Rusia
Moment important pentru armată: recepţionează primul sistem Patriot
MonitorulPartidelor
Provocarea lui Tăriceanu pentru Iohannis şi Orban Provocarea lui Tăriceanu pentru Iohannis şi Orban
Tudose: Dezumanizarea liberală ţine de lipsa de omenie
MonitorulSiguranteiCetateanului
Cine este Laurenţiu Baranga, noul şef al Oficiului pentru Combaterea Spălării Banilor, numit în funcţie de premierul Orban Cine este Laurenţiu Baranga, noul şef al Oficiului pentru Combaterea Spălării Banilor, numit în funcţie de premierul Orban
COMENTARIU Valeriu Şuhan Interviu cu un strigoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.