LEGEA BUGETULUI de stat pentru 2016 - Parlamentul a încheiat dezbaterile pe buget. Discuţiile se reiau la ora 17.30, cu ordonatorii de credite. Cioloş: Guvernul şi-a asumat în cunoştinţă de cauză măsurile impuse de Parlament

Autor: Cătălina Mănoiu Postat la 14 decembrie 2015 77 afişări

Deputaţii şi senatorii s-au reunit luni în şedinţa comună pentru dezbaterea în plen a bugetului de stat şi a bugetului asigurărilor sociale pe 2016, la discuţiile generale participând premierul Dacian Cioloş şi membrii Cabinetului său.

UPDATE - Parlamentul a încheiat dezbaterile pe buget şi reia discuţiile la ora 17.30, cu ordonatorii de credite

Plenul reunit al celor două Camere a încheiat, luni, dezbaterile generale asupra proiectului Legii bugetului de stat pe anul 2016, după prezentarea punctelor de vedere ale Guvernului şi ale grupurilor parlamentare, urmând să reia discuţiile, pe bugetele fiecărei instituţii în parte, la ora 17.30.

Dezbaterile generale au durat două ore, Guvernul, prin prim-ministrul Dacian Cioloş, şi grupurile parlamentare prezentându-şi punctele de vedere pe marginea bugetului.

Lucrările au fost întrerupte, urmând ca senatorii şi deputaţii să revină în plen la ora 17.30, când vor începe discuţiile pe fiecare anexă în parte, urmând să aprobe bugetele ordonatorilor de credite. Primul buget care va fi discutat va fi cel al Administraţiei Prezidenţiale.

Aceste dezbateri se vor încheia miercuri, când este programat şi votul final asupra proiectului de Lege privind bugetul de stat pe 2016, precum şi asupra proiectului Legii bugetului asigurărilor sociale.

Înaintea reluării plenului comun, deputaţii îşi vor vota, începând cu ora 16.00, propriul buget, după ce acesta a fost discutat şi aprobat în comisii, însă, din cauza calendarului accelerat al proiectului bugetului de stat, nu a mai ajuns la plen. Votul deputaţilor va fi doar o formalitate regulamentară, având în vedere că bugetul instituţiei este deja aprobat şi amendat, cu o majorare pentru cheltuielile salariale, în cadrul proiectului Legii bugetului de stat.

UPDATE - Vosganian: ALDE va face opoziţie rezonabilă la buget. Numai iubirea şi supunerea sunt necondiţionate

Senatorul ALDE, Varujan Vosganian, a declarat, luni, că formaţiunea sa nu va anunţa încă dacă susţine sau nu proiectul de buget, urmând să decidă după discutarea amendamentelor, adăugând că ALDE va face "opoziţie rezonabilă" şi nu va susţine necondiţionat Guvernul.

"ALDE, prin aceste dezbateri, îşi confirmă încă odată rolul asumat de partid de opoziţie. Din păcate, singurul partid de opoziţie din Parlament. Prin ceea ce facem acum, prin atitudinea pe care o avem, noi definim acest concept de opoziţie rezonabilă: nu eşti impotrivă cu tot dinadinsul, în mod pătimaş, ci atitudinea, când este împotrivă, este temeinică", a afirmat Vosganian.

UPDATE - PSD va vota proiectul Legii bugetului de stat pe 2016: Este al doilea vot de încredere pentru Cioloş

PSD va vota proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2016, a anunţat, luni, în cadrul dezbaterilor din Parlament, deputatul social-democrat Viorel Ştefan, care a afirmat că acest gest poate fi interpretat ca un al doilea vot de încredere acordat Guvernului Cioloş, după învestitură.

"Grupurile noastre parlamentare vor vota proiectul de buget pe anul 2016, aşa cum a fost amendat şi uşor modificat prin raportul comisiilor de specialitate. În opinia noastră, acesta ar fi al doilea vot de încredere pentru acest Cabinet", a spus Viorel Ştefan, preşedintele Comisiei de buget-finanţe din Camera Deputaţilor.

Social-democratul a afirmat că o eventuală cădere a bugetului de stat în Parlament ar echivala cu o moţiune de cenzură, ceea ce PSD, "în acest context", nu îşi doreşte. Viorel Ştefan a afirmat însă că sunt şi elemente din buget unde sunt probleme, mai ales pentru domenii cheie.

UPDATE - Cioloş: Guvernul şi-a asumat în cunoştinţă de cauză măsurile impuse de Parlament

Premierul Dacian Cioloş a declarat, luni, în plenul reunit al Parlamentului, că guvernul a decis să respecte, la elaborarea bugetului de stat pe 2016, cadrul legal adoptat de Legislativ, deşi impactul majorării salariilor şi al relaxării fiscale este de 20 miliarde de lei.

"Acest guvern a decis să respecte cadrul legal adoptat de Parlament în anul 2015 şi a inclus prevederi importante de relaxarea fiscală şi creşterea salarială a personalului bugetar. Acestea au fost luate ca atare din perspectiva impactului asupra construcţiei bugetare pentru anul 2016 şi, aşa cum am spus, Guvernul le-a asumat în cunoştinţă de cauză. Prevederile menţionate mai sus nu sunt decloc de neglijat şi asta e important să subliniem, acestea totalizând un impact bugetar de circa 20 de miliarde de lei, ţinân cont de faptul că veniturile scad cu ceva mai bine de 10 miliarde de lei, în timp ce cheltuielile cresc cu mai mult de 9 miliarde de lei", a declarat premierul Dacian Cioloş, adăugând că acestea "nu se pot compensa" cu creşterea economică, care este esitmată la 4% din PIB pentru 2016 şi care acoperă circa 9 miliarde lei.

Potrivit prim-ministrului, soluţia a fost "dificil de agreat într-un interval extrem de scurt", dar a fost posibilă prin mărirea deficitului bugetar la 2,95% ca derogare temporară de la obiectivul asumat şi prin relocarea unor sume de la ordonatorii de credite.

Referitor la proiectele cu impact real, Cioloş a spus că Guvernul  nu începe mai mult decât poate termina, adăugând că s-a avut în vedere evitarea rispirii resurselor prin concentrarea pe un număr limitat de proiecte cu rezultate concrete.

În ceea ce priveşte principiul transparenţei, premierul a spus că are ca obiectiv "publicarea contractelor de achiziţii publice şi raportarea sistematică a construcţiei bugetare pentru a pregăti realocări de fonduri neconsumate.

"În comparaţie cu execuţia finală estimată a bugetului pe 2015, vor exista alocări mai mari la Sănătate cu 3,1 miliarde lei, 2,3 miliarde la Educaţie şi 508 milioane lei la Cercetare. (...) Continuam ce a fost început şi dacă lansăm proiecte noi să avem siguranţa că ne putem apropia de finalizarea lor", a arătat Cioloş, menţionând că Guvernul va aloca la autorităţile publice locale o sumă suplimentară pentru reabilitarea şcolilor.

Cioloş a încheiat prezentarea bugetului exprimându-şi speranţa ca Parlamentul să adopte propunerea de buget pentru "a putea trece la treabă", la implementarea măsurilor pe care le-a prevăzut pentru eficientizarea actului guvernamental şi pentru a crea premisele unei viziuni de dezvoltare economică pe termen mediu şi lung.

În cadrul dezbaterilor din Comisiile de buget-finanţe ale celor două Camere au fost respinse 249 de amendamente şi doar 20 au fost admise, astfel încât forma care intră în discuţia plenului reunit nu diferă prea mult faţă de cea trimisă de Guvern Parlamentului.

Conducerea Parlamentului a alocat 15 ore şi 34 de minute pentru dezbaterea bugetului.

La dezbaterea generală din plen vor lua cuvântul premierul Dacian Cioloş şi reprezentanţii fiecărui grup parlamentar, urmând ca apoi să înceapă discuţia pe articole, iar votul final este programat pentru miercuri. PNL şi PSD susţin proiectul Guvernului, deşi, social-democraţii au spus că încă aşteaptă un răspuns din partea şefului Executivului legat de majorarea salariului minim pe economie de la 1.050 lei la 1.200 lei.

Săptămâna trecută, premierul Dacian Cioloş preciza că a propus "un buget care acoperă în mod echilibrat toate necesităţile" anului viitor. De altfel, una dintre constrângerile proiectului se referă la faptul că Executivul a trebuit să includă în buget majorarea de 10% a salariilor bugetarilor impusă de parlamentari, înaintea învestirii actualului Cabinet.

"Pentru 2016, am propus un buget prin care poate nu se satisfac toate dorinţele, dar care acoperă în mod echilibrat toate necesităţile anului ce vine. Este adevărat că au existat constrângeri, dar ne-am concentrat să găsim soluţii, nu să ne găsim scuze. Bugetul a fost construit ţinând cont şi de pragul maxim de deficit de 3% stabilit la nivelul UE", a preciza joi Cioloş.

În privinţa solicitării PSD de creştere a salariului minim pe economie de la 1.050 lei la 1.200 lei, premierul declara că este nevoie de un studiu de impact. "Ştiu cât de greu este pentru cei cu salarii mici. Dar nu pot să decid până nu am toate elementele impactului unei astfel de decizii. Trebuie sa evităm să creăm o problemă vrând să rezolvăm alta. Ministrul Finanţelor Publice a început deja o analiză cu privire la eventuale creşteri ale salariului minim în 2016", a arătat premierul.

Un alt punct abordat de Cioloş a fost cel referitor la pensii despre care spune că majorarea cu 5 la sută începând de anul viitor este "tot ceea ce ne permite bugetul acum".

De asemenea, un alt aspect care a stârnit controverse legate de bugetul pe 2016 este decizia, adoptată în premieră, de a nu mai finanţa construcţia de biserici. Cioloş a susţinut că Guvernul nu a alocat niciun ban pentru lăcaşurile de cult, adăugând că este importantă implicarea enoriaşilor şi comunităţilor locale pentru finanţarea acestora.

"Nu sunt alocate sume pentru lăcaşurile de cult. Am explicat Patriarhului faptul că, în funcţie de posibilităţi, Guvernul României va asigura finanţare pentru proiecte de investiţii importante şi că există anumite posibilităţi de finanţare pentru lăcaşurile de cult aflate în construcţie. Consider, de asemenea, că este o problemă în care trebuie să se implice mai ales comunităţile locale şi enoriaşii", a mai scris premierul.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/legea-bugetului-stat-2016-parlamentul-incheiat-dezbaterile-buget-discutiile-reiau-ora-17-30-ordonatorii-credite-ciolos-guvernul-asumat-cunostinta-cauza-masurile-impuse-parlament-14919238
14919238
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.