Lecţiile învăţate din timp de Italia, prima ţară europeană care a fost lovită de coronavirus, au reuşit să ţină în frâu al doilea val de infecţii

Autor: Eduard Ivanovici Postat la 23 septembrie 2020 11768 afişări

Lecţiile învăţate din timp de Italia, prima ţară europeană care a fost lovită de coronavirus, au reuşit să ţină în frâu al doilea val de infecţii

În momentul în care coronavirusul a lovit Europa, spitalele suprasolicitate din Lombardia au oferit o perspectivă sumbră vecinilor Italiei. Totuşi, autorităţile italiene au înregistrat rezultate favorabile în ultimele săptămâni, în timp ce Spania, Franţa şi Marea Britanie se confruntă cu o nouă creştere a numărului de infecţii, potrivit Financial Times.

Cazurile zilnice au ajuns la 1.535, număr similar cu datele raportate de autorităţile române, însă Italia are o populaţie de cel puţin trei ori mai mare decât România. Între timp, Spania şi Franţa raportează aproximativ 10.000 de infecţii în fiecare zi. Viaţa pare oarecum normală în Italia: restaurantele şi barurile sunt deschise, oamenii se duc la plajă, iar copiii s-au reîntors la şcoală.

„Italia se descurcă mai bine decât Marea Britanie, Spania şi Franţa pentru că este una dintre primele ţări care au simţit furtuna provocată de COVID”, spune Fabrizio Pregliasco – virusolog în cadrul Universităţii din Milano.

Guvernul şi sistemul de sănătate au avut timp să planifice în detaliu planurile de după carantină, iar ridicarea restricţiilor a fost executată gradual, fapt ce i-a oferit guvernului abilitatea de a reintroduce o serie de măsuri când situaţia părea să se agraveze.

Oficialii din sistemul de sănătate spun că, în general, cetăţenii s-au adaptat uşor la măsurile de controlare a numărului de cazuri, citând aici purtarea obligatorie a măştilor în magazine şi mijloacele de transport în comun. Totodată, clienţii barurilor şi restaurantelor sunt obligaţi să îşi scrie numele şi numărul de telefon la intrare, măsura întâmpinând puţine critici de-a lungul verii.

Potrivit unui sondaj citat de FT, 84% dintre italieni spun că sunt „dispuşi sau mai mult decât dispuşi” să poarte măşti de protecţie. Prin comparaţie, Regatul Unit înregistrează o rată de aprobare de 76%. De asemenea, doar 2% din testele efectuate în Italia oferă un rezultat pozitiv, în timp ce rata de pozitivitate din Spania este de 13%.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.