Lasati copiii sa mearga in Europa

Postat la 30 ianuarie 2006 1 afişăre

Poate ca toate vacantele copiilor seamana una cu alta, dar cu siguranta unele sunt mai vacante ca altele, am putea spune, parafrazandu-l pe George Orwell. Pentru ca intre clasicele vacante petrecute la tara, la bunici, si o vacanta de cateva saptamani intr-un campus european sunt ceva diferente.

Poate ca toate vacantele copiilor seamana una cu alta, dar cu siguranta unele sunt mai vacante ca altele, am putea spune, parafrazandu-l pe George Orwell. Pentru ca intre clasicele vacante petrecute la tara, la bunici, si o vacanta de cateva saptamani intr-un campus european sunt ceva diferente.

Un nou "segment", cum il numesc specialistii, si-a facut loc in ultimii ani in turismul romanesc: cel al parintilor care-si trimit copiii in tabere in strainatate. Luiza Lupu, notar public, si-a trimis pentru prima oara fetita in-tr-o tabara in strainatate acum trei ani. Copilul, care avea pe atunci 13 ani, a venit "foarte incantat" de conditiile de acolo, drept pentru care si in anii urmatori parintii au trimis-o in tabere similare fie tot in Anglia, fie in Germania. "Saptamana trecuta am inscris-o pentru o tabara de doua saptamani in Spania, langa Barcelona. Va pleca la inceputul lunii iulie", explica Luiza Lupu. 

Ea spune ca aceste tabere internationale sunt avantajoase pentru copii pentru ca, in primul rand, acolo participa la cursuri de limbi straine si, in al doilea rand, pentru ca acolo isi fac prieteni din toata lumea.

"Pana acum trei ani, cand am aflat ca exista astfel de tabere, ne straduiam sa luam copilul cu noi in concedii, dar era mai rau, pentru ca vacantele erau mai scurte, iar fetita nu se distra la fel de bine precum o face cu cei de varsta ei", explica Luiza Lupu.  Chiar daca nu au devenit inca o parte semnificativa a turismului romanesc, taberele pentru copii in strainatate incep sa devina macar o moda - una chiar folositoare. Daca acum cativa ani plecau in fiecare vara in tabere in strainatate cateva sute de copii din Romania, pentru acest an agentii de turism estimeaza ca numarul acestora se va apropia de 1.000. Si asta doar prin intermediul agentiilor de turism, pentru ca si Agentia Nationala a Taberelor a trimis "la joaca" in strainatate peste 1.500 de copii in fiecare din ultimii doi ani.

Practic, clientii acestui tip de turism sunt copiii persoanelor cu venituri ridicate, care, tocmai pentru ca sunt foarte ocupate, prefera sa isi trimita copiii in astfel de vacante. Si asta se intampla din doua motive. In primul rand, copiii vor invata sa se descurce singuri, inclusiv sa calatoreasca fara parinti, vor cunoaste copii din alte tari, vor constata ca a invata engleza sau franceza la scoala nu e inutil, ci indispensabil, vor fi nevoiti sa se adapteze, fie si pentru o perioada scurta, regulilor unei vieti diferite de cea de-acasa. Un al doilea motiv, pe care putini il formuleaza explicit, e ca trimitandu-ti copilul in tabara, chiar te poti odihni in cele doua saptamani de concediu pe care iti poti permite sa le petreci departe de serviciu.

Unul dintre "pionierii" acestei piete e Carmen Ivascu, care din 1992 si pana anul trecut s-a ocupat de programele turistice pentru copii la agentia Lar Tours din Bucuresti.  In urma cu 13 ani, Carmen Ivascu a format prima grupa, spune ea, de doar cinci copii - adica fiica ei si copiii unor prieteni. I-a trimis intr-o tabara de vara la Londra. In anii urmatori, programul a fost dezvoltat, astfel incat in 2004, prin Lar Tours au plecat in vacante in strainatate circa 250 de copii, dintre care 200 au mers in Anglia, iar restul in Spania, Italia sau Germania.

"In afara exista o adevarata industrie de programe de vara pentru copii. Doar noi si rusii mai mergem in grupe cu copiii in excursii", explica Ivascu, care s-a mutat intre timp la agentia Regional Air Tours, dar se ocupa tot de organizarea de tabere in strainatate. In general, spun agentii de turism, cei care isi trimit copiii in astfel de tabere aud de la altii. Nu prea intra oameni de pe strada in agentie. "Oricum, acest produs se adreseaza familiilor cu venituri peste medie, adica peste 1.000 de euro pe luna, din ce in ce mai multe in Romania. Parintii acestor copii provin din domeniile bancar, asigurari etc. Cei mai multi vin din Bucuresti, dar de 2-3 ani am inceput sa «atacam» si provincia", spune Carmen Ivascu.

Tocmai faptul ca numarul familiilor cu venituri peste medie este in crestere a facut ca si alte agentii de turism sa ia in calcul si acest gen de turism. Happy Tour, de exemplu, cea mai mare agentie de turism din Romania in ultimii ani din punct de vedere al cifrei de afaceri, a lansat in 2003 un program similar de "tabere de limbi straine pentru copii", organizate preponderent in Anglia si tot la preturi de peste 1.000 de euro pachetul turistic, plus costul biletului de avion.  "Anul trecut, am avut circa 160 de copii care au plecat in strainatate prin astfel de programe. Copiii beneficiaza de 15-20 de ore de engleza pe saptamana, plus diverse excursii si programe de distractii", explica Ioana Orbeanu, responsabil de programe educationale la Happy Tour.

La randul ei, si aceasta spune ca cererea de pachete turistice pentru copii este in crestere de la an la an si ca incepe sa se simta, deja, o presiune a cererii. 

Exista insa si agentii care organizeaza excursii in strainatate pentru copiii ai caror parinti au venituri medii. Agentia Jeka-Turism, de exemplu, a trimis anul trecut in strainatate, cu autocarul, 200 de copii, toti in Austria, in Tirol. Pretul de catalog al unei astfel de excursii de zece zile este de circa 270 de euro, in aceasta suma fiind incluse si mesele. In general, Jeka se adreseaza direct scolilor, iar la fiecare sapte elevi, un profesor insotitor poate merge gratuit in aceste excursii. 

In principiu, fie ca e vorba de o agentie sau de alta, lucrurile se petrec cam la fel: parintele plateste biletul si isi conduce copilul la aeroport, unde se va intoarce peste doua saptamani - sau peste o luna - pentru a-l lua in primire. Ce se va petrece intre aceste doua vizite la aeroport ii va povesti copilul, la intoarcere. De exemplu ca, la sosire, a fost inclus, in functie de varsta, intr-o grupa de opt copii - de obicei intr-o grupa sunt doar doi copii din aceeasi tara, astfel incat fiecare sa fie nevoit sa vorbeasca intr-o limba straina pentru a se intelege cu ceilalti. Parintii vor mai afla ca primul test din campus a fost cel de limba straina si ca, in functie de nivelul cunostintelor, copilul a fost trecut la incepatori, medii sau avansati. De obicei, taberele internationale includ, in programul zilnic, trei ore de limba straina, dupa-amiaza se organizeaza diverse activitati (inot, tras cu arcul, catarat, carting, plimbari cu motocicleta sau sporturi de apa), iar seara copiii au program de discoteca, barbeque, karaoke sau programe culturale. 

Aceste tabere, apreciaza Carmen Ivascu, sunt foarte potrivite pentru copii de 9-13 ani. "Pe cei cu varste intre 14 si 18 ani, care, in general, nu mai accepta un program foarte strict, ii dirijam catre campusurile din universitati, unde au un program mai lejer", adauga ea. Si daca cei din Europa ne trimit an de an ca turisti sute de mii de batrani - una dintre putinele categorii de turisti pentru care Romania mai este cat de cat atractiva, ar fi extraordinar ca in urmatorii ani sa le putem trimite si noi macar cateva zeci de mii de copii.  

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Lasati copiii sa mearga in Europa
/actualitate/lasati-copiii-sa-mearga-in-europa-979559
979559
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.