La mulţi ani, 2016! Ce ne aşteaptă în acest an

Autor: Narcis Rosioru Postat la 01 ianuarie 2016 212 afişări

Anul în care tocmai am intrat se anunţă a fi unul al schimbărilor. Iată cât de mult vom fi afectaţi de impozite, reduceri ale TVA-ului, ieftiniri, ori mărirea salariilor şi când vor avea loc.

Nici bine nu am intrat în 2016 că deja au fost anunţate diverse schimbări, cu un impact major atât asupra românilor, cât şi a întregii omeniri. Iată ce ne aşteaptă în 2016:

ÎN ROMÂNIA

- TVA REDUS. De la 1 ianuarie, scade TVA de la 24% la 20%, ceea ce ar trebui să ducă la o scădere cu 3,33% a preţurilor. Scade TVA la medicamente, hoteluri, alimente, furnizarea de apă, restaurante şi catering (9%), cinematografe, muzee, livrările de cărţi, manuale, ziare şi reviste, evenimente sportive şi culturale (5%).

- IEFTINIRI: ENERGIE ELECTICĂ ŞI GAZE NATURALE. Preţul energiei electrice la consumator va fi cu 5-6% mai mic, de la 1 ianuarie. La fel la gazele naturale pentru consumatorii industriali (de la jumătatea anului); în cazul consumatorilor casnici, evoluţia preţului va depinde de calendarul de liberalizare a preţurilor.

- IMPOZIT PE DIVIDENTE MAI MIC. Impozitul pe dividente scade de la 16% la 5% şi se va aplica pentru câştigurile aferente anului 2015.

- IMPOZITE NOI PE CLĂDIRI. Autorităţile locale pot majora cu 500% impozitele pe clădirile şi terenurile neîngrijite. Autorităţile locale vor avea mai multă libertate, astfel că pot creşte impozitele pentru clădirile rezidenţiale, mai ales pentru cele în care se desfăşoară activităţi economice. Pentru clădirile utilizate exclusiv ca locuinţe, impozitarea se va face cu 0,08%-0,2% din baza impozabilă a apartamentului, primăriile având posibilitatea să stabilească cota de impozitare, în acest interval.

- ÎMPOVĂRAREA PFA. Persoanele fizice autorizate (PFA) trebuie să achite obligatoriu contribuţia individuală pentru pensie (10,5% din venitul net realizat şi plafonată la un nivel anual de maxim cinci salarii medii pe economie). Dacă vor să beneficieze de pensie întreagă trebuie să achite şi contribuţia care ar reveni angajatorului (15,8%) aplicată la veniturile pe care le obţine din această activitate.

- RCA MĂRIT. Asigurările auto obligatorii se vor majora, însă nu cu mai mult de 50% faţă de valoarea din 2015.

- SALARIUL MINIM. Salariul minim pe economie va creşte la 1.250 de lei, de la 1 mai.

- ALEGERI. La începutul verii vor avea loc alegeri locale, iar în luna noiembrie cele parlamentare.

- LEGEA ANTIFUMAT – Ar putea fi interzis fumatul în toate spaţiile publice închise dacă legea adoptată de Parlament va trece de Curtea Constituţională, unde a fost atacată

ÎN LUME

- Problema imigranţilor extracomunitari va continua să fie una din sarcinile principale ale Uniunii Europene în 2016; în septembrie, Statele Unite vor organiza, cu ocazia Adunării Generale ONU, un summit mondial pe tema refugiaţilor.

- Comunitatea internaţională va intensifica eforturile pentru soluţionarea conflictului din Siria, care durează de cinci ani şi s-a soldat cu peste 250.000 de morţi. Unul din aspectele-cheie este viitorul Administraţiei Bashar al-Assad, susţinută de Rusia şi Iran, dar contestată de Statele Unite şi Uniunea Europeană;

- Alegeri parlamentare, considerate esenţiale pentru direcţia ţării, vor avea loc în Afganistan;

- Marea Britanie ar putea organiza referendumul promis de premierul David Cameron privind apartenenţa ţării la Uniunea Europeană;

- Statele Unite vor organiza, în 8 noiembrie 2016, alegeri prezidenţiale şi alegeri parlamentare, pentru desemnarea celor 435 de membri ai Camerei Reprezentanţilor şi a 34 dintre membrii Senatului;

- Campionatul European de fotbal - 10 iunie -10 iulie; România va disputa meciul de deschidere cu Franţa, pe Stade France, în 10 iunie, apoi va întâlni Elveţia, la 15 iunie, tot la Paris, iar în 19 iunie va juca în compania Albaniei, la Lyon.

- Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro: 5-21 august.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/la-multi-ani-2016-ce-ne-asteapta-in-acest-an-14949323
14949323
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.