La loc comanda pentru fuziunea marilor bănci greceşti

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 13 aprilie 2013 47 afişări

Fuziunea dintre Bancpost şi Banca Românească a fost deocamdată oprită, ca efect al deciziei autorităţilor elene de a suspenda procesul de fuziune dintre Eurobank şi National Bank of Greece, instituţii care urmează să fie recapitalizate separat, alături de celelalte două mari bănci din Grecia - Alpha Bank şi Piraeus Bank.

La loc comanda pentru fuziunea marilor bănci greceşti

Instituţia care se ocupă de recapitalizarea băncilor elene, Fondul de Stabilitate a Sistemului Bancar, ar putea decide reluarea fuziunii, în funcţie de desfăşurarea evenimentelor. Deocamdată, agenţia Fitch estimează că o repornire a fuziunii s-ar putea dovedi dificilă, având în vedere mărimea băncilor implicate, respectiv faptul că împreună ar forma o instituţie cu active de 184 mld. euro, mai mari decât PIB elen. Or, exact disproporţia între nişte active bancare supradimensionate şi un PIB în scădere a fost la originea recentei crize financiare din Cipru.

Cele patru mari bănci elene au termen de finalizare a recapitalizării până la finele lunii aprilie, în condiţiile în care necesităţile cumulate de finanţare estimate de banca centrală a Greciei depăşesc 40 mld. euro. NBG şi Eurobank au nevoie cumulat de 15,6 mld. euro pentru consolidarea ratei de adecvare a capitalului.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/la-loc-comanda-pentru-fuziunea-marilor-banci-grecesti-10742653
10742653
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.