La limită: Zona Euro va reuşi să evite intrarea în recesiune în 2023.

Autor: Valeriu Dănilă Postat la 23 ianuarie 2023 37 afişări

La limită: Zona Euro va reuşi să evite intrarea în recesiune în 2023.

Zona euro va evita o recesiune anul acesta, potrivit unui sondaj, care ilustrează schimbarea bruscă a sentimentului economic global din ultimele două săptămâni, scrie Financial Times.

Chiar şi luna trecută, analiştii chestionaţi de Consensus Economics preziceau că blocul va intra în recesiune anul acesta. Dar sondajul din această lună a relevat aşteptarea ca blocul comuinitar să înregistreze o creştere de 0,1% în cursul anului 2023. Acest lucru se datorează preţurilor mai mici la energie, sprijinului guvernamental şi redeschiderii mai devreme decât se anticipa a economiei chineze, care o să stimuleze cererea globală.

Actualizarea vine după ce oficialii şi liderii de business prezenţi la Forumul economic mondial de la Davos au adoptat şi o perspectivă mai optimistă, iar FMI a semnalat că îşi va îmbunătăţi în curând previziunile pentru creşterea globală.

Economiştii s-au temut că Europa va fi printre cele mai afectate zone ale economiei globale în acest an din cauza expunerii sale la consecinţele economice ale războiului Rusiei cu Ucraina. În urmă cu doar câteva săptămâni, directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, a declarat că „jumătate din Uniunea Europeană va fi în recesiune” în 2023.

„Percepţiile noastre s-au schimbat destul de radical din octombrie”, a declarat Andrew Kenningham, economist-şef pentru Europa la Capital Economics, adăugând că sprijinul guvernului a fost mai generos decât se aştepta, în timp ce sectorul auto a revenit mai puternic decât se prevedea.

Există acum mai puţin de 30% şanse de recesiune, în scădere faţă de 90% estimat în vara trecută, potrivit doamnei Anna Titareva, economist la UBS. Ea a spus că diminuarea întreruperilor în lanţul de aprovizionare, o piaţă puternică a muncii şi economiile în exces au explicat rezistenţa economică a zonei euro, iar Europa a reuşit să-şi umple depozitul de gaze în ultimele luni, ceea ce a redus considerabil temerile de raţionalizare a gazelor.

Scăderea bruscă recentă a preţurilor angro la gaze, care au revenit la nivelurile practicate înainte de invazia Rusiei în Ucraina, a contribuit, de asemenea, la stimularea perspectivelor economice. JPMorgan şi-a ridicat săptămâna aceasta prognoza pentru PIB-ul din zona euro pentru 2023 la 0,5%, după ce a anticipat că preţurile gazelor naturale vor fi de aproximativ 76 de euro pe megawat oră, contrar aşteptărilor anterioare de 155 de euro.

Vorbind la Davos săptămâna aceasta, Christine Lagarde, preşedintele Băncii Centrale Europene, a spus că prognoza economică arată „mult mai bine” decât se temea.

Gita Gopinath, directorul general adjunct al FMI, a declarat că decizia Chinei de luna trecută de a relaxa restricţiile legate de Covid-19 a fost unul dintre motivele pentru care fondul a devenit mai optimist.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
zona euro,
recesiune

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.