KPMG: Romania are nevoie de un proiect de ţară competitiv ca să poată evolua de pe ultimul loc la accesarea fondurilor europene

Postat la 18 iunie 2015 211 afişări

Contribuţia pe care fondurile europene o aduc economiilor din Europa Centrală şi de Est (ECE) nu poate fi supraestimată, esentiala ramane insa preocuparea pentru eficientizarea procesului de absorbtie durabila.

KPMG: Romania are nevoie de un proiect de ţară competitiv ca să poată evolua de pe ultimul loc la accesarea fondurilor europene

Studiul recent realizat de KPMG, "Fondurile europene în Europa Centrală & de Est, Raport de Progres pentru perioada 2007-2014” prezintă modul în care aceste fonduri au fost utilizate în ultima perioadă de programare (2007-2013), analizează rezultatele şi sugerează modalităţi de folosire a acestor informaţii pentru a se formula cele mai bune măsuri strategice în vederea unei evoluţii cât mai eficiente posibil a perioadei 2014-2020. 

În ultima perioadă de finanţare, 11 ţări din regiune au accesat aproximativ 176 miliarde de euro, ceea ce se traduce într-un procent de aproape 15,5% din PIB-ul mediu regional al ECE. Mai mult, la nivel naţional, fondurile UE au acoperit de la 11% până la 24% din valorile PIB individuale anuale ale acestora.  Aceste contribuţii substanţiale au jucat un rol semnificativ în dezvoltarea economiilor acestor ţări şi în multe cazuri le-au ajutat să treacă mai uşor prin criza financiară.

În ansamblu, utilizarea fondurilor UE în ECE a fost impresionantă potrivit cifrelor de la sfârşitul anului 2014: până la acea dată, 77% din bugetul total si 72% din granturile contractate fuseseră distribuite beneficiarilor. 

Şerban Toader, Senior Partner la KPMG in Romania, comentează: “Din perspectiva ratei de contractare, analiza noastră arată că regiunea a înregistrat rezultate destul de bune, contractând aproape 100% sau chiar depăşind acest procent din bugetele disponibile.”

"Plăţile nu au înregistrat însă întotdeauna aceeaşi evoluţie”, spune el, menţionând un procent de plată de 52% în România şi 65% în Slovacia, unde este evident că sunt necesare îmbunătăţiri. “Faptul că ţările reuşesc să contracteze fonduri nu înseamnă că ele pot întotdeauna să le şi cheltuiască, deşi majoritatea au realizat acest obiectiv destul de eficient.”  "Estonia (11%) şi Lituania (12%)”, adaugă el, „au înregistrat cea mai mică diferenţă între ratele contractate şi ratele plătite în perioada 2007-2014. Cu diferenţe mult mai mari, România, Slovacia şi Bulgaria ar putea efectua o analiză comparativă şi ar putea profita de lecţiile învăţate din acest exerciţiu pentru perioada cea nouă”. 

Daniela Nemoianu, Partener Executiv KPMG in Romania si Presedinte AmCham Romania, subliniază că finanţarea a stimulat în mod real domenii îndelung neglijate de sistemele politice anterioare în multe dintre ţările ECE, fondurile fiind folosite pentru modernizarea unor domenii precum infrastructura, utilitati, protectia mediului. Ea explică: “Aceste investiţii cu ajutorul finanţărilor europene au contribuit la dezvoltarea economică în ansamblu în regiunea noastră.Privind la stadiul absorbtiei fondurilor europene in Romania, desi rata de contractare s-a ridicat la un nivel foarte bun, suntem in continuare in decalaj in privinta platilor, datorita dificultatilor acumulate in primii ani de programare. Masurile adoptate in ultimii doi ani au avut un efect pozitiv semnificativ pentru accelerarea implementarii proiectelor si simplificarea procedurilor, iar lectiile invatate vor contribui la o mai buna planificare a perioadei 2014-2020. Un rol esential il va avea reforma sistemica in domeniul achizitiilor publice, determinata de transpunerea directivelor europene cu aplicabilitate de la 1 ianuarie 2016”, explică Nemoianu.

În ceea ce priveşte lecţiile învăţate din perioada 2007-2013, Florin Banateanu, Director Sector Public si Fonduri Europene KPMG Romania, menţionează că potrivit rezultatelor studiului, în primii ani ai perioadei de contractare anterioare s-a remarcat o întârziere în contractări şi în rambursarea fondurilor. El îşi aminteşte: “Contractarea fondurilor a început abia în anul al doilea al perioadei, şi au mai trecut încă doi ani după aceea pentru a se plăti fondurile către beneficiari în cadrul oricăruia dintre programe.  Riscul corectiilor ramane in actualitate, la fel ca si capacitatea administrativa limitata, un remediu putand fi utilizarea intensiva a componentei de asistenta tehnica,” spune Banateanu.

KPMG este reţeaua globală de firme de servicii profesionale care furnizează servicii de audit, consultanţă fiscală şi în domeniul afacerilor.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
fonduri europene,
romania,
kpmg,
evolutie,
accesare,
nevoie
/actualitate/kpmg-romania-are-nevoie-de-un-proiect-de-tara-competitiv-ca-sa-poata-evolua-de-pe-ultimul-loc-la-accesarea-fondurilor-europene-14468821
14468821
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.