Kazahstanul şi-a devalorizat cu 19% moneda, în urma retragerilor de capital din ţările emergente

Postat la 11 februarie 2014 41 afişări

Banca centrală a Kazahstanului a devalorizat tenge-ul cu 19%, cea mai agresivă decizie începând de la criza financiară mondială, pe fondul deprecierii rublei ruseşti şi retragerilor de capital din pieţele emergente, declanşate de reducerea programului de relaxare cantitativă al Rezervei Federale.

Kazahstanul şi-a devalorizat cu 19% moneda, în urma retragerilor de capital din ţările emergente

 Banda indicativă de variaţie a monedei naţionale kazahe, stabilită în consiliu monetar, a fost mutată la 185 unităţi pe dolar, plus/minus 3 unităţi, a anunţat marţi banca centrală, într-un comunicat preluat de Bloomberg.

În urma deciziei, tenge-ul a scăzut pe piaţa interbancară la 185,87 unităţi pe dolar, faţă de 155,53 unităţi la finele şedinţei de tranzacţionare de luni, indicând o devalorizare de 19%, potrivit datelor Bloomberg.

"În urma reducerii programului de relaxare cantitativă din SUA, capitalul iese din pieţele emergente şi merge către pieţele dezvoltate, ceea ce a generat presiuni asupra monedelor", se arată în comunicat.

Pieţele emergente traversează cel mai prost început de an de la criza financiară mondială din 2008-2009, retragerile masive de capital generând volatilitate ridicată şi determinând măsuri agresive din partea autorităţilor din ţări ca Turcia, Argentina, Ucraina sau India.

Cititi mai multe pe www.mediafax.ro

Urmărește Business Magazin

/actualitate/kazahstanul-si-a-devalorizat-cu-19-moneda-in-urma-retragerilor-de-capital-din-tarile-emergente-12062681
12062681
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.