Kaspersky despre 2020: abuz de date personale şi mai multe atacuri complexe

Autor: Andra Stroe Postat la 05 decembrie 2019 32 afişări

Kaspersky despre 2020: abuz de date personale şi mai multe atacuri complexe

Cercetătorii Kaspersky şi-au prezentat viziunea asupra ameninţărilor avansate şi persistente (APT) din anul 2020, subliniind cum se va schimba peisajul atacurilor direcţionate în lunile următoare. Potrivit lor, tendinţa generală arată că ameninţările vor creşte în complexitate şi vor fi mai bine ţintite, diversificându-se sub influenţa factorilor externi, cum ar fi dezvoltarea şi propagarea învăţării automatizate, tehnologiile pentru dezvoltarea fenomenului „deepfake” sau tensiunile în jurul rutelor comerciale dintre Asia şi Europa.

Prognozele au fost elaborate pe baza schimbărilor la care echipa globală de cercetare şi analiză a asistat pe parcursul anului 2019, cu scopul de a sprijini comunitatea securităţii cibernetice, cu câteva direcţii şi informaţii. Împreună cu o serie de predicţii privind ameninţările din industrie şi tehnologie, acestea vor ajuta la pregătirea pentru provocările care vor apărea în următoarele 12 luni.

Abuzul de informaţii personale: de la cazuri de deepfake la scurgeri de ADN

După o serie de scurgeri de date cu caracter personal care s-au întâmplat în anii trecuţi, numărul de date personale disponibile le-a permis grupurilor să realizeze atacuri direcţionate, folosindu-se de informaţiile victimelor. În 2020, atacatorii vor căuta şi mai adânc, vânând scurgeri de date şi mai sensibile, cum ar fi datele biometrice. Cercetătorii au evidenţiat o serie de tehnologii cheie, care ar putea atrage victimele abuzului de date cu caracter personal în capcanele atacatorilor. Dintre acestea, se discută public despre deepfake video şi audio, care pot fi automatizate şi contribuie la crearea de escrocherii şi tehnici de inginerie socială.

Alte previziuni ale reprezentanţilor Kaspersky pentru 2020: atacurile cu indicii false implantate ating un nou nivel; programele ransomware se orientează către ameninţări direcţionate; noile reglementări bancare din UE deschid noi vectori de atac; mai multe atacuri asupra infrastructurii şi atacuri împotriva ţintelor non-PC; atacurile cibernetice se concentrează pe rutele comerciale dintre Asia şi Europa; noi posibilităţi de interceptare şi noi metode de extragere a datelor; grupurile APT mobile se dezvoltă mai rapid, iar abuzul de informaţii personale creşte, pe fondul AI. 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
atacuri,
kaspersky,
amenintari

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.