Jumatate dintre romani vor cheltui mai putin de sarbatori

Postat la 03 decembrie 2009 46 afişări

Altadata printre cei mai generosi europeni in privinta cadourilor de Craciun, in 2009 multi romani se vor uita de doua ori mai bine la pret inainte de a mai cumpara ceva.

Cadouri mai ieftine oferite celor dragi de Craciun, mancare mai putina de sarbatori si eventual fara traditionalul brad: majoritatea orasenilor au inlocuit atmosfera de belsug din anii trecuti cu una mai cumpatata. De Craciun si Revelion, peste 50% dintre romani vor cheltui mai putin decat in 2008, bugetul mediu alocat fiind de 1.523,29 lei, reiese dintr-un studiu realizat de Mednet, companie care activeaza in domeniul cercetarii de piata. Situatia era cu totul alta in urma cu un an, cand cheltuiala totala cu ocazia sarbatorilor a fost de 585 de euro pentru fiecare roman, potrivit unui studiu al companiei de consultanta Deloitte.

Acum, doar 7,5% dintre respondenti isi vor permite sa dea peste 3.000 de lei pe mancare si cadouri, in timp ce o treime dintre participantii la chestionar vor scoate din buzunare sub 1.000 de lei. In medie, aprovizionarea cu mancare va "inghiti" 556,13 lei, in timp ce cadourile, 526,82 lei. Mai sunt si dintre cei care isi permit sa iasa la restaurant, cu bani mai putini decat in 2008, ce-i drept, dupa cum au recunoscut 47% dintre ei (in jur de 346 de lei, suma medie). Doar unul din zece romani va pleca intr-o vacanta de sarbatori, ocazie cu care va mai cheltui peste 1.300 de lei pentru plata sejurului.

Aflati cum a ajustat criza lista de cumparaturi pe www.gandul.info

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
cheltuieli,
sarbatori,
Craciun,
ajustari
/actualitate/jumatate-dintre-romani-vor-cheltui-mai-putin-de-sarbatori-5150490
5150490
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.