John Kerry: Propunerea lui Barack Obama privind reducerea armelor nucleare rămâne în vigoare

Autor: Gaidau Ion Postat la 28 aprilie 2015 30 afişări

Propunerea privind continuarea procesului de dezarmare făcută în iunie 2013 de preşedintele Barack Obama Rusiei rămâne în vigoare, a afirmat luni secretarul de Stat american John Kerry, cu ocazia deschiderii celei de-a 9-a conferinţe privind Tratatul de Neproliferare Nucleară (TNP), relatează Tass.

Implementarea noului acord dintre Statele Unite şi Rusia asupra reducerii armelor strategice ofensive (START) "are loc conform graficului", a spus şeful diplomaţiei americane, la New York.

Dar, în iunie 2013, Barack Obama "a anunţat disponibilitatea (Statelor Unite) de a începe negocieri cu privire la continuarea reducerii" arsenalului nuclear în cadrul START, a reamintit secretarul de Stat american.

"Propunerea noastră rămâne în vigoare, îndemnăm partea rusă să participe", a afirmat Kerry.

Statale Unite "şi-au redus şi îşi vor reduce" în continuare arsenalul nuclear, a dat asigurări el.

Noul tratat START dintre Rusia şi Statele Unite a fost semnat în aprilie 2010 de preşedintele american Barack Obama şi de preşedintele rus de la momentul respectiv, Dmitri Medvedev, şi a intrat în vigoare în februarie 2011.

Acesta prevede reduceri draconice de rachete şi focoase nucleare pe ambele maluri şi autorizează 18 inspecţii pe an la instalaţiile militare.

În iunie 2013, Barack Obama a îndemnat Moscova să accepte reducerea cu încă o treime a arsenalelor strategice nucleare deţinute de Statele Unite şi Rusia.

Însă reprezentantul Moscovei a reafirmat luni, la New York, că anume politica Statelor Unite privind apărarea antirachetă constituie un "obstacol serios" pentru reducerea în continuare a arsenalelor nucleare.

"Politica unilaterală" a Statelor Unite privind crearea unui "sistem global antirachetă" constituie "un osbtacol serios" pentru a accepta noi reduceri, a afirmat Mihail Ulianov, directorul Departamentului de neproliferare din Ministerul rus de Externe.

Rusia este pregătită pentru un dialog în acest sens, dar "fără dublu standard", a subliniat el.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
SUA,
RUSIA,
DEZARMARE
/actualitate/john-kerry-propunerea-lui-barack-obama-privind-reducerea-armelor-nucleare-ramane-in-vigoare-14168154
14168154
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.