Convenţie între România şi Norvegia pentru evitarea dublei impuneri, semnată de miniştrii de Externe

Autor: Departamentul Politic Postat la 28 aprilie 2015 0 afişări

Ministrul Bogdan Aurescu a făcut, luni, o vizită oficială în Norvegia, la invitaţia omologului său, Børge Brende, el având consultări cu ministrul afacerilor externe norvegian şi convorbiri cu preşedintele Parlamentului, Olemic Thommessen.

Potrivit MAE, în cadrul consultărilor cu ministrul Børge Brende, şeful diplomaţiei române a subliniat faptul că investitorii norvegieni ar putea valorifica stabilitatea economică a României pentru a demara afaceri în ţara noastră şi a pledat pentru intensificarea schimburilor comerciale bilaterale, care în prezent se ridică la 675 milioane de euro. "În acest context, cei doi miniştri au convenit să acţioneze pentru a impulsiona diversificarea cooperării la nivel economic şi sectorial. Bogdan Aurescu a mulţumit pentru faptul că Norvegia pune la dispoziţia României fonduri prin Mecanismul financiar al SEE şi prin Mecanismul financiar norvegian", menţionează sursa citată.

Ministrul Bogdan Aurescu şi omologul său Børge Brende au semnat, în cadrul vizitei, "Convenţia între România şi Regatul Norvegiei pentru evitarea dublei impuneri şi prevenirea evaziunii fiscale cu privire la impozitele pe venit", document care are ca principal scop stimularea schimburilor economice şi a relaţiilor economice şi sociale, în general, între cele două ţări, se arată în comunicatul MAE.

În privinţa agendei europene şi de securitate, discuţiile au vizat, cu prioritate, evoluţiile din Vecinătatea Estică. "Ministrul Bogdan Aurescu şi ministrul Børge Brende au reiterat sprijinul pentru implementarea integrală a Acordurilor de la Minsk. Bogdan Aurescu a evidenţiat faptul că mediul de securitate la frontierele estice ale UE a cunoscut o profundă transformare după anexarea ilegală a Crimeei. Referitor la regimul de sancţiuni al Uniunii Europene, ministrul Bogdan Aurescu a punctat faptul că sancţiunile UE trebuie menţinute până la implementarea completă a Acordurilor de la Minsk, poziţie împărtăşită de omologul norvegian", menţionează sursa citată.

Cei doi oficiali au discutat şi despre Summit-ul Parteneriatului Estic de la Riga, care va avea loc la 21-22 mai. "Reuniunea la vârf va reprezenta un moment important în relaţiile UE cu partenerii săi estici, atât pentru reafirmarea sprijinului Uniunii, cât şi pentru evaluarea progreselor statelor participante la Parteneriatul Estic de la precedentul Summit de la Vilnius. În ceea ce priveşte Republica Moldova, România şi Regatul Norvegiei şi-au declarat din nou susţinerea pentru parcursul european al acestei ţări. Bogdan Aurescu a propus omologului său ca Norvegia să examineze posibilitatea finanţării unor proiecte de interes pentru conectarea Republicii Moldova la spaţiul UE", se mai arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, în noul context geopolitic european, marcat de provocări atât în sudul, cât şi în estul continentului, ministrul Bogdan Aurescu a apreciat că este necesar ca la Consiliul European din iunie 2015 să fie elaborat un nou document conceptual care să actualizeze Strategia de Securitate a UE din 2003.

În cadrul consultărilor dintre cei doi miniştri au fost abordate şi principalele teme aflate pe agenda internaţională, respectiv viitorul Summit NATO din 2016, evoluţiile din Orientul Mijlociu şi provocările actuale reprezentate de terorismul internaţional.

"Şefii celor două diplomaţii au subliniat buna colaborare româno-norvegiană în cadrul NATO. În acest context, Bogdan Aurescu a invitat Norvegia, în calitate de aliat NATO, să aloce personal pentru cele două structuri NATO de comandă şi control care vor fi create pe teritoriul României în aplicarea deciziilor adoptate la Summit-ul de la Wales", se arată în comunicatul MAE.

Cei doi miniştri au discutat şi despre situaţia din Balcani, dosarul nuclear iranian şi perspectivele sale, inclusiv efectele finalizării sale în plan regional, criza din Siria şi cea din Yemen, cooperarea la nivel ONU, problematica migranţilor provenind din sudul Marii Mediterane.

Totodată, potrivit MAE, ministrul norvegian a acceptat "cu plăcere" invitaţia omologului român de a face o vizită la Bucureşti în aceasta toamnă.

Convorbirile cu preşedintele Parlamentului Regatului Norvegian, Olemic Thommessen, au vizat, în principal, dezvoltarea dialogului politic bilateral şi cooperarea parlamentară între cele două ţări. Ministrul afacerilor externe şi preşedintele Parlamentului Regatului Norvegiei au subliniat, de asemenea, importanţa consolidării dimensiunii diplomaţiei parlamentare.

"Discuţiile au vizat şi criza din Ucraina şi implicaţiile acesteia asupra securităţii regionale, iar cei doi oficiali au reiterat apelul privind implementarea integrală a Acordurilor de la Minsk. În acest context, preşedintele Parlamentului norvegian a evidenţiat sprijinul ţărilor nordice şi baltice pentru reformarea Parlamentului de la Kiev şi a procesului legislativ din Ucraina. Cei doi oficiali au convenit, la propunerea ministrului român, să exploreze posibilitatea unui program comun româno-norvegian, la care să se asocieze şi Comisia de la Veneţia, destinat trainingului pentru politicieni şi parlamentari din statele din Vecinătatea Estică", se precizează în comunicat.

Ministrul Bogdan Aurescu a avut, în cadrul vizitei, şi o întâlnire cu reprezentanţii filialelor norvegiene ale Ligii Studenţilor Români din Străinătate (LSRS), ale Fundaţiei Centrul pentru Acces la Expertiza Studenţilor şi Absolvenţilor Români (CAESAR). "Bogdan Aurescu şi-a exprimat convingerea că tinerii de valoare aflaţi la studii sau care îşi desfăşoară activitatea profesională în străinătate pot contribui la promovarea obiectivelor şi profilului real al României şi a subliniat că România are nevoie de cei care fac performanţă în domenii precum educaţia, cercetarea, inovarea, cultura, ştiinţa pentru progresul şi modernizarea ţării. De asemenea, Bogdan Aurescu i-a încurajat pe tinerii studenţi, masteranzi şi doctoranzi români aflaţi la studii în Regatul Norvegiei, să fructifice experienţa şi contactele deja stabilite, să se implice şi să contribuie la evenimente interculturale în plan local. Toate acestea pot avea impact asupra societăţii norvegiene şi arată dinamismul, entuziasmul şi spiritul european al generaţiei tinere din România", conform MAE.

"Dumneavoastră, prin contribuţiile personale pe care le aveţi, creaţi valoare în comunităţile în care sunteţi integraţi şi creşteţi astfel profilul pozitiv al României", a arătat Bogdan Aurescu, citat în comunicat.

"Reprezentanţii LSRS şi ai Fundaţiei CAESAR au exprimat aprecierea pentru colaborarea iniţiată de MAE, în luna ianuarie 2015, şi au arătat interesul pentru continuarea programului de stagii «Smart Internship» la Ambasada României din Oslo, de a sprijini evenimentele organizate de ambasadă şi de a interacţiona cu presa locală pentru promovarea poveştilor de succes ale tinerilor români de elita din Norvegia", conform comunicatului MAE.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
AURESCU,
NORVEGIA,

Citeşte pe comedymall.ro

Citeşte pe MonitorulApararii.ro

/actualitate/conventie-intre-romania-si-norvegia-pentru-evitarea-dublei-impuneri-semnata-de-ministrii-de-externe-14167522
comments powered by Disqus
Cum îşi reinventează afacerile micii antreprenori români? Cum îşi reinventează afacerile micii antreprenori români?

Reinventaţi de pandemie Ţi-ai pus toate economiile la bătaie. Ţi-ai vândut, poate, apartamentul sau motocicleta şi ai investit banii într-o afacere. Nu acum, ci în urmă cu câţiva ani. Totul a mers bine. Ai crescut, uşor-uşor, cu paşi mici, dar ai ajuns la profit, iar acum businessul îţi e suficient să trăieşti fără a avea nevoie şi de un job. Ţi-ai îndeplinit visul. Până când, într-o zi pe care nici tu, nici altcineva nu putea s-o prevadă, totul se prăbuşeşte. Totul se închide. Marfa ta, serviciile tale nu-şi mai găsesc acum clienţii. Totul e captiv în izolare, publicul tău ţintă nu mai există, iar dacă există, îşi drămuieşte cu grijă banii pentru o potenţială criză care se prevesteşte.

vezi continuarea
ZF.ro
Dezvăluirile unui medic de la Medlife despre coronavirus. Care este cel mai IMPORTANT lucru Dezvăluirile unui medic de la Medlife despre coronavirus. Care este cel mai IMPORTANT lucru
Măsuri drastice în piaţa muncii. Cum se schimbă contractele de muncă din cauza crizei
Mediafax
Harta cazurilor din România, publică pentru prima dată. Care sunt ”zonele roşii” din ţară şi unde sunt cei mai puţini infectaţi | FOTO Harta cazurilor din România, publică pentru prima dată. Care sunt ”zonele roşii” din ţară şi unde sunt cei mai puţini infectaţi | FOTO
Alimentul care rezistă chiar şi mii de ani. La ce moduri de conservare pot apela oamenii în cazuri extreme
MonitorulApararii
Fostul premier social-democrat Zoran Milanović revine la conducerea Croaţiei. Ca preşedinte Fostul premier social-democrat Zoran Milanović revine la conducerea Croaţiei. Ca preşedinte
Ce se întâmplă la Moscova este de bine deopotrivă pentru Rusia şi Putin(?)
MonitorulPartidelor
Apartamentul lui Ungureanu, oferit drept REFUGIU al medicilor în calea COVID-19. „Toţi să facă la fel” Apartamentul lui Ungureanu, oferit drept REFUGIU al medicilor în calea COVID-19. „Toţi să facă la fel”
Demisie „fulger”. Un medic chirurg va conduce Ministerul Sănătăţii. Cine este Nelu Tătaru, propus să preia funcţia după plecarea lui Costache
MonitorulSiguranteiCetateanului
COMENTARIU Valeriu Suhan Hai, da-ma... incolo... COMENTARIU Valeriu Suhan Hai, da-ma... incolo...
Dr. Tudor Ciuhodaru atentioneaza ca virusul (Covid-19) rezista minim 30 de minute in aer dupa eliminarea sursei infectiei si peste cinci zile pe piele

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.