John Kerry denunţă tratamentul "abject" la care sunt supuse femeile şi fetele yazidi

Autor: Iuliana Enache Postat la 15 octombrie 2014 48 afişări

Secretarul de Stat american John Kerry a denunţat marţi tratamentul "abject" aplicat femeilor şi fetelor yazidi de către gruparea Stat Islamic (SI), care le vinde drept sclave.

SI afirmă în ultima ediţie a revistei sale de propagandă Dabiq că a oferit ca pradă de război combatanţilor săi femei şi copii yazidi, capturaţi în nordul Irakului, lăudându-se că a restabilit sclavia.

"SI revendică în prezent cu mândrie răpirea, punerea în stare de sclavie, violul, căsătoria forţată şi vânzarea mai multor mii (...) de femei şi fete, unele în vârstă de doar 12 ani", a declarat Kerry într-un comunicat.

"SI îşi justifică tratamentul abject aplicat acestor femei şi fete pretinzând că acesta are binecuvântarea religiei. Fals. Total fals", a continuat el.

SI "nu reprezintă islamul", a adăugat Kerry.

Zeci de mii de yazidi, o minoritate care populează în majoritate nordul Irakului, au fost alungaţi de ofensiva extremiştilor din regiune, începută în urmă cu patru luni.

Statele Unite conduc o campanie aeriană internaţională împotriva SI în Irak din 8 august.

Liderii yazidi şi ONG-urile pentru apărarea drepturilor omului au apreciat că această minoritate se confruntă cu un genocid, ceea ce a fost unul dintre motivele intrării în campanie a Statelor Unite.

Kerry a cerut comunităţii internaţionale să condamne "tratarea ca nişte lucruri a femeilor şi copiilor, drept pradă de război, supunându-i unei violenţe fizice şi sexuale terifiante, intimidându-i şi privându-i de libertate".

El a adăugat că SI reprezintă "ceea ce este mai rău din omenire".

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
SUA,
IRAK,
SI
/actualitate/john-kerry-denunta-tratamentul-abject-la-care-sunt-supuse-femeile-si-fetele-yazidi-13389343
13389343
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.