Jens Stoltenberg îndeamnă statele NATO să aloce fonduri suplimentare pentru apărare

Autor: Mihai Draghici, Mediafax Postat la 21 martie 2023 22 afişări

Jens Stoltenberg îndeamnă statele NATO să aloce fonduri suplimentare pentru apărare

Secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, a îndemnat, marţi, statele membre să suplimenteze bugetele pentru apărare, notând că doar şapte s-au conformat apelurilor de a aloca 2% din PIB pentru cheltuieli militare.

"Trebuie să facem mai mult şi trebuie să facem mai rapid", a afirmat Jens Stoltenberg, conform site-ului Tagesschau.de, cu ocazia prezentării raportului activităţilor din 2022.

Stoltenberg a observat că doar şapte din cele 30 de state membre NATO au răspuns apelului de a aloca 2% din PIB pentru apărare. Stoltenberg ar vrea ca la summitul NATO programat în iulie să fie stabilit un obiectiv mai ambiţios privind bugetele apărării.

Germania se numără printre ţările care nu au alocat încă 2% din PIB pentru apărare, dar Berlinul vrea să atingă acest obiectiv în următorii ani.

"Începând din 2014, statele aliate au suplimentat cheltuielile pentru apărare şi mergem în direcţia cea bună. Dar nu mergem la fel de rapid cum necesită lumea periculoasă în care trăim. Deci, deşi salut toate progresele de până acum, este evident că trebuie să facem mai mult. La summitul de la Vilnius, din iulie, mă aştept ca aliaţii să accepte un angajament de investiţii mai ambiţios, cu investiţii minime de 2% în apărare", a subliniat Stoltenberg.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
nato,
aparare,
suplimentare,
fonduri

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.