Jean-Claude Juncker, în discursul privind "starea Uniunii": UE nu se află acolo unde trebuie. Trebuie să repartizăm un număr de 160.000 de refugiaţi

Autor: Valentin Vidu - Mediafax, Paula Rusanu Postat la 09 septembrie 2015 203 afişări

Uniunea Europeană "nu se află acolo unde trebuie", recunoaşte preşedintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker, în deschiderea primului său discurs despre "starea Uniunii" pe care-l susţine miercuri în Parlamentul European (PE), adăugând că "există o lipsă de Europa în Europa". Juncker a precizat că programul iniţial de repartizare a 40.000 de imigranţi va fi extins la un număr de 160.000 de imigranţi.

UPDATE - Juncker îndeamnă la adoptarea unor cote "obligatorii"

Standarde de azil comune sunt importante, dar nu sunt suficiente pentru a face faţă crizei actuale a migranţilor, afirmă preşedintele CE Jean Claude-Juncker în primul său discurs despre "starea Uniunii", îndemnând la cote "obligatorii" de distribuire între statele UE.

Juncker a precizat, miercuri, că o decizie privind noul sistem de cote  va fi luată pe data de 14 septembrie în cadrul unei reuniuni a miniştrilor de Interne din ţările membre UE. "Sper ca de data asta să fie toţi la bord. Fără retorici, fără discursuri  - este timpul acţiunii", a precizat preşedintele Juncker.

Juncker a declarat că aplaudă eforturile ţărilor vecine Siriei - Turcia, Liban şi Iordania - de a accepta milioane de refugiaţi.

Europa a eşuat, însă, în a le oferi refugiaţilor solidaritatea sa comună, recunoaşte el, subliniind că propune, miercuri, măsuri de urgenţă.

"Acest lucru este necesar să fie făcut în mod obligatoriu", subliniază Juncker, care a confirmat că planul Comisiei vizează 160.000 de oameni.

El a avertizat că se apropie iarna. "Oare chiar vrem ca oamenii să doarmă în gara din Budapesta sau în corturi pe (insula greacă) Kos?", întreabă el.

Preşedintele CE a adăugat că o listă de ţări sigure, în Europa, va ajuta la urgentarea procedurilor de azil.

Comisia propune, de asemenea, un mecanism permanent de distribuire, pentru a ajuta la gestionarea unor eventuale situaţii viitoare de urgenţă în privinţa refugiaţilor, a anunţat el.

"Mă pronunţ ferm ca solicitanţii de azil să muncească în timp ce le sunt procesate solicitările. Munca înseamnă demnitate", a subliniat Juncker.

UPDATE - "Există o lipsă de Europă în Europa şi o lipsă de uniune, iar acest lucru trebuie să se schimbe", a spus, în deschiderea discursului, Jean-Claude Juncker, care a respins întreruperi ale unor critici din sală ca "nedemne".

Răspunsul la criza migranţilor este necesar să fie prima prioritate a UE, a subliniat el. "Prima prioritate în ziua de azi este criza imigranţilor. Cei mai mulţi dintr ei fug din Siria sau din alte zone aflate în conflict. Este timpul pentru umanitate. Noi, europenii nu ar trebui să uităm cât de important este să arătăm compasiune pentru cei care caută refugiu. Europa reprezintă astăzi un loc de speranţă pentru bărbaţii şi femeile din Orientul Mijlociu. Europa este cel mai bogat şi cel mai stabil continent din lume. Acesta este un loc al păcii şi al stabilităţii şi ar trebui să fim mândri de asta", a menţionat Juncker.

Numărul de oameni este "impresionant", iar pentru unii ei sunt "înspăimântători", a spus el. Dar nu este timpul unor dispute, a venit vremea acţiunii concertate, a subliniat preşedintele CE. Este o problemă de demnitate şi simţ istoric, insistă el.

Juncker evocă faptul că Europa este un continent pe care aproape toată lumea a fost refugiat la un moment, dând exemplul revoluţionarilor unguri care au fugit în Austria după revolta din 1956 împotriva regimului sovietic. "Am uitat că există mai multe MacDonald-uri în Statele Unite decât în Scoţia?", a întrebat el.

El a evocat, de asemenea, cei 60 de milioane de refugiaţi din Europa de după al Doilea Război Mondial, subliniind că dreptul la azil este una dintre cele mai importante valori europene.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
UE,
juncker,
discurs
/actualitate/jean-claude-juncker-in-discursul-privind-starea-uniunii-ue-nu-se-afla-acolo-unde-trebuie-trebuie-sa-repartizam-un-numar-de-160-000-de-refugiati-14705807
14705807
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.