Iulian Dascălu, proprietarul mallurilor Iulius, pune pe masă 23,5 mil. lei pentru a cumpăra integral producătorul de abrazive industriale Carbochim din Cluj-Napoca. Oferta se desfăşoară până pe 6 martie

Autor: Alina-Elena Vasiliu Postat la 28 ianuarie 2020 349 afişări

Iulian Dascălu, proprietarul mallurilor Iulius, pune pe masă 23,5 mil. lei pentru a cumpăra integral producătorul de abrazive industriale Carbochim din Cluj-Napoca. Oferta se desfăşoară până pe 6 martie

Dezvoltatorul imobiliar Iulius, deţinut de omul de afaceri Iulian Dascălu, pune pe masă 23,5 mil. lei pentru ca, prin intermediul companiei Carbo Europe, să achiziţioneze pachetul de 31% din Carbochim, producător de abrazive industriale, într-o ofertă desfăşurată pe bursă şi care se va încheia pe 6 martie. Iulius, prin Carbo Europe, controlează deja pachetul majoritar de aproape 70%, ceea ce înseamnă că, dacă oferta se va încheia cu succes, acesta ar avea cale liberă să delisteze compania de la Bucureşti.

Preţul oferit de Carbo Europe în oferta derulată de EstInvest este de 15,1 lei pe acţiune, în creştere cu 4% faţă de închiderea precedentă. La ora redactării acestei ştiri, acţiunile se tranzacţionează la 15 lei pe unitate.

„Aceasta este materializarea unui obiectiv al dezvoltatorului ieşean în real-estate, de a-şi diversifica portofoliul, cu orientare spre segmentul producţiei industriale, de nişă”, spun reprezentanţii Iulius Group.

Carbochim, companie înfiinţată în 1949 la Cluj-Napoca, este producător de abrazive profesionale, producând corpuri abrazive cu liant ceramic, bachelitic, magnezitic şi elastic, discuri abrazive de debitare şi debavurare, dar şi abrazivi pe suport de hârtie, pânză, şi neţesut, utilizate atât în industria prelucrătoare şi construcţii, cât şi cu uz general şi retail. În prezent, Carbochim SA are dezvoltat un sistem de distribuţie care acoperă toate zonele geografice ale ţării, dar şi legături comerciale cu ţări precum Cehia, Polonia, Ungaria, Elveţia, Belgia, Germania, Italia. 

„Ocupăm o poziţie dominantă pe piaţa imobiliară din România şi ne-am dorit să ne extindem aria de expertiză către producţie, cu aceeaşi implicare şi pasiune. Astfel, considerăm că achiziţionarea pachetului majoritar de acţiuni al Carbochim Cluj-Napoca reprezintă o decizie strategică în activitatea noastră şi, totodată, o provocare. Carbochim are o experienţă notabilă în domeniu, de peste 70 de ani, şi credem în capacitatea sa de dezvoltare”, spune Iulian Dascălu, preşedintele companiei Iulius.

Operarea Carbochim SA va fi asigurată de aceeaşi echipă care s-a implicat în dezvoltarea fabricii de până acum. Activitatea de producţie, comercializare şi distribuţie nu va fi afectată şi nu vor fi disponibilizări.

Iulian Dascălu, proprietarul grupului din imobiliare Iulius, a început să parieze pe malluri într-o perioadă în care România abia începea să descopere conceptul care deja cucerise pieţe din Occident. Iulian Dascălu a fost unul dintre primii investitori în malluri din România.

În 2000, a deschis Iulius Mall la Iaşi, iar ulterior a ajuns să dezvolte un portofoliu format din patru malluri sub brandul Iulius (Iaşi, Timişoara, Cluj-Napoca şi Suceava), ansamblul multifuncţional Palas Iaşi, proiectul mixt Iulius Town din Timişoara şi 146.200 de metri pătraţi de birouri. Din 2017, el împarte reţeaua Iulius Mall şi proiectul Iulius Town cu fondul Atterbury Europe. Chiriile generate de toate proprietăţile au depăşit în 2018 valoarea de 443 mil. lei (aproape 100 mil. euro).

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.