Iulian Bulai: Sper să nu pună tuia şi trandafiri japonezi la bojdeuca lui Creangă

Autor: Cosmin Pirv Postat la 05 decembrie 2023 15 afişări

Preşedintele Comisiei pentru cultură din Camera Deputaţilor, Iulian Bulai, solicită Ministerului Culturii să prezinte rapoartele Corpului de Control şi Institutului Naţional al Patrimoniului pe tema restaurării controversate a bojdeucii lui Creangă.

Iulian Bulai: Sper să nu pună tuia şi trandafiri japonezi la bojdeuca lui Creangă

Membrii Comisiei pentru Cultură din Camera Deputaţilor au audiat marţi, la solicitarea USR, conducerea Direcţiei pentru Cultură Iaşi.

„Am vrut să aflu de la conducerea Direcţiei pentru Cultură Iaşi de ce au ales această cale şi de ce nu au ales să meargă pe o restaurare în forma iniţială a bojdeucii, fără să păstreze elemente parazitare care au fost adăugate ansamblului în anii '80. La primăvară, când vor completa vegetaţia, sper să nu pună tuia şi trandafiri japonezi”, declară deputatul USR Iulian Bulai.

Potrivit unui comunicat al USR, conducerea Direcţiei pentru Cultură Iaşi a susţinut că bojdeuca nu putea fi adusă la forma din epoca lui Creangă decât prin demolare, pentru că în anii ‘80 au fost derulate acţiuni ireversibile, drept pentru care singura soluţie găsită a fost revenirea la „modelul 1985”.

„Peste 40 de ani, când vor renova din nou, când vor consolida, vor ţine cont de ultimele modificări, din 2022 - 2023. Şi atunci te întrebi, dacă mai avem o proiecţie de încă 50 de ani, cât se va mai asemăna bojdeuca cu ce a fost când a fost Creangă şi nu cu 2023. Eu sper să ne oprim aici, să se înveţe din lecţia asta, să nu purcedem mai departe la a restaura elemente care au fost puse intruziv şi parazitar în anii '80, '70, '60 de către comunişti”, precizează Iulian Bulai.

În Comisia pentru cultură, au fost discutate şi diversele principii de restaurare şi felul în care legislaţia în forma actuală este restrictivă sau permisivă în anumite situaţii, cât şi modul în care direcţiile pentru cultură trebuie să se adapteze la un volum exponenţial de proiecte în contextul lipsei de personal.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
bojdeuca,
creangă,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.