Italienii de la UniCredit trebuie să plătească aproape 1 miliard de dolari statului american după ce a încălcat sancţiunile impuse Iranului

Autor: Alex Ciutacu Postat la 03 aprilie 2019 129 afişări

Italienii de la UniCredit trebuie să plătească aproape 1 miliard de dolari statului american după ce a încălcat sancţiunile impuse Iranului

UniCredit se apropie de încheierea unei înţelegeri cu autorităţile americane pe fondul acuzaţiilor potrivit cărora banca a furnizat servicii financiare în dolari clienţilor iranieni, încălcând astfel sancţiunile SUA aplicate Iranului, scrie Bloomberg.

Acordul ar ajunge la 900 de milioane de dolari, dar ar putea scăpa gigantul UniCredit de urmărirea penală.

O înţelegere de un asemenea nivel ar deveni una dintre cele mai mari penalizări aplicate de SUA pentru încălcarea sancţiunilor impuse altor ţări. Singurele bănci care au încheiat acorduri mai mari cu statul american sunt Societe Generale, Commerzbank, HSBC şi BNP Paribas. Dintre acestea, doar BNP Paribas şi-a recunoscut vina.

„Este o veste foarte bună pentru UniCredit deoarece elimină unul dintre riscurile variabile ale băncii. Asta ar putea îmbunătăţi evaluarea businessului creditorului în viitor”; spune Fabrizio Bernardi, analist în cadrul Fidentiis Equities.

CEO-ul Jean Pierre Mustier a moştenit acest caz de la echipa anterioară de conducere atunci când a preluat cârma creditorului italian în iulie 2016. El a anunţat că a făcut provizioane legate de aceste acuzaţii încă din luna noiembrie şi spunea că nu va avea niciun impact asupra conturilor băncii.

O înţelegere ar trebui să fie anunţată în săptămânile următoare, potrivit aceleiaşi surse. Investigaţia asupra UniCredit este derulată în prezent de Departamentul de Justiţie, Departamentul Trezoreriei pentru Controlul Activelor Străine, Rezerva Federală, procurorul Manhattan-ului şi Departamentul pentru Servicii Financiare din New York.

Divizia germană a UniCredit, HypoVereinsbank, a fost citată în martie 2011 de Biroul Procurorului din New York cu privire la o serie de tranzacţii derulate cu mai multe entităţi iraniene care se aflau sub sancţiunile SUA.

Creditorul a format provizioane de 831 milioane dolari în T3 2018.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.