Italia şi-a repornit economia: Micile afaceri de familie au dat lacătele jos de pe uşi. Coloana vertebrală a economiei se întoarce la lucru

Autor: Alex Ciutacu Postat la 24 aprilie 2020 6058 afişări

Italia şi-a repornit economia: Micile afaceri de familie au dat lacătele jos de pe uşi. Coloana vertebrală a economiei se întoarce la lucru

Miile de librării, papeteării şi businessuri artizanale au început să se redeschidă în Italia, după o perioadă dureroasă din punct de vedere economic, în care economia a stat îngheţată, potrivit CNBC.

Antreprenorii care îşi redeschid afacerile se confruntă cu un mix de emoţii, întrucât frica instalată pe perioada carantinei se împleteşte cu speranţa că businessul va reveni la normal – însă nu în perioada imediat următoare.

Restricţiile impuse la nivel naţional cu efecte asupra vieţii private şi a businessului au lovit puternic afacerile mici şi mijlocii. Acestea sunt considerate a fi coloana vertebrală a economiei italiene, iar multe dintre ele sunt afaceri de familie care au fost moştenite din generaţie în generaţie.

În perioada post-pandemie, proprietarii businessurilor cred că va dura o perioadă până când afacerile lor şi obiceiurile de consum vor reveni la normal.

„Sunt foarte fericită să redeschid librăria, chiar dacă va fi foarte dificil. Nu sunt oameni pe străzi încă, întrucât măsurile de distanţare socială au avut un impact major, în special pentru locuri mici cum e al nostru. Cu siguranţă, nu va fi la fel cum era înainte de Covid. Carantina a fost foarte dură”, a comentat Paola, o antreprenoare care deţine o librărie în Roma, cunoscută drept Open Door, împreună cu sora sa Lavinia.

IMM-urile din Italia generează 66,9% din valoarea adăugată totală pe care o produc businessurile non-financiare din economie, depăşind media UE de 56,4%, conform datelor Uniunii Europene pe anul trecut.

În ceea ce priveşte numărul de angajări pe care businessurile le fac în economie, IMM-urile angajează 78,1% din forţa de muncă activă, în comparaţie cu o medie UE de 66,6%. Microîntreprinderile – care au până la 9 angajaţi – sunt în special importante, angajând 44,9% din forţa de muncă activă, în comparaţie cu o medie UE de 29,7%.

Cu toate acestea, IMM-urile din Italia se confruntă cu o provocare majoră, întrucât se estimează că economia Italiei se va contracta cu 9,1% în 2020, potrivit celor mai recente previziuni lansate de Fondul Monetar Internaţional.

Italia a fost epicentrul european al pandemiei, cu peste 187.000 de cazuri confirmate şi peste 25.000 de decese.

Doar cele mai puternice businessuri şi cei mai puternici oameni de afaceri vor reuşi să treacă prin perioada dificilă care se aşterne în faţă, a explicat Francesca Anichini pentru CNBC.

Ea controlează un butic de îmbrăcăminte pentru copii în Florenţa, alături de sora ei, Eugenia. Afacerea denumită A.Anichini este în familia lor de patru generaţii, începând din anul 1912.

„Am înţeles că va fi foarte dificil să revenim la producţia de dinainte, chiar şi după ce se ridică măsurile. A fost o perioadă stresantă de o lună şi jumătate (n.r: în carantină)”, a spus Francesca Anichini, proprietar al A. Anichini.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.