Isărescu: BNR va asigura flexibilitatea cursului şi a ţintelor de inflaţie,dar nu mai reduce dobânda

Autor: Claudia Medrega Postat la 16 aprilie 2021 37 afişări

BNR nu vede în perspectivă motive pentru reduceri suplimentare ale dobânzii-cheie, iar în privinţa cursului valutar banca centrală este gata să asigure mai multă flexibilitate, a declarat Mugur Isărescu, guvernator al BNR, în cadrul conferinţei FMI - Regional Economic Outlook: Europe.

Isărescu: BNR va asigura flexibilitatea cursului şi a ţintelor de inflaţie,dar nu mai reduce dobânda

„Pe plan monetar nu vedem motive pentru reduceri su­pli­mentare ale ratei de politică monetară şi suntem pre­gătiţi să asigurăm flexibilitatea ţintelor noastre de inflaţie, având în vedere nivelurile destul de ridicate ale datoriei. În ceea ce priveşte cursul de schimb, suntem pregătiţi să asigurăm mai multă flexibilitate având în vedere rolul său de ancoră a încrederii sociale în cazul României“, a spus guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, în cadrul conferinţei FMI - Regional Economic Outlook: Europe, potrivit Ziarului Financiar.

Isărescu a amintit că BNR a înjumătăţit rata dobânzii-cheie, de la 2,5% în martie 2020 până la 1,25% în prezent.

De asemenea, BNR a oferit băncilor lichiditate prin operaţiuni repo şi a achiziţionat obligaţiuni de stat de pe piaţa secundară în volume adecvate, fără a neglija ţinta inflaţiei şi stabilitatea relativă a cursului de schimb în jurul funda­men­telor economice.

„În condiţiile în care măsurile mo­ne­tare luate au fost adecvate, ratele dobânzii sunt acum la niveluri istorice scăzute şi nu a fost nevoie ca BNR să inunde piaţa cu lichidităţi“, a menţionat Isărescu.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
isărescu,
bnr,
curs

ALEPH STORY: Educaţie fără bani! O discuţie cu Dana Ciriperu, redactor-şef adjunct Ziarul Financiar şi Ioana Răduca, head of content Aleph News

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.