Ipotecarul în lei se mişcă greu: doar 2.000 de credite vândute într-un an. Bancherii rămân sceptici

Autor: Ciprian Botea Postat la 31 ianuarie 2013 12 afişări

Unu din zece credite ipotecare vândute anul trecut a fost în lei, dublu faţă de trecut, determinantă pentru această mişcare fiind lipsa resurselor în valută din sistemul bancar.

Soldul creditelor ipotecare în lei s-a majorat cu 20% anul trecut şi a ajuns la 1,82 mld. lei (echivalentul a 400 mil. euro) la sfâr­şitul lunii decembrie, avansul fiind de 2,5 ori peste cel înregistrat de împrumuturile în valută, conform datelor BNR. Ca valoare nominală, creditele în valută con­tinuă totuşi să reprezinte grosul vânzărilor de ipotecare datorită dobânzilor mai atractive. Creditele în lei pentru achiziţia de locuinţe au fost ocolite mult timp de către clienţi din cauza dobânzilor foarte mari, devenind abia recent o alternativă de finan­ţare, ca urmare a scăderii costurilor percepu­te de bănci şi a volatilităţii accentuate a cursului de schimb. Determinantă pentru accelerarea vânzărilor de credite imobiliare în lei a fost însă lipsa resurselor în valută ale băncilor. "Accesul la resurse în valută nu mai este cel din perioadele de «boom». Acestea sunt mai dificil de procurat şi poate sunt şi mai scumpe, fiecare bancă având strategia proprie în privinţa gestionării profitabilităţii finanţărilor în valută. Este adevărat că pentru moment creditul în valută pare mai accesibil din punctul de vedere al efortului lunar de plată, fără a lua în calcul eventuale modifi­cări viitoare ale unor variablie, precum dobânda de referinţă Euribor şi cursul valutar", afirmă Adrian Jantea, director de promovare şi distribuţie persoane fizice BRD.

Toate stirile sunt pe zf.ro

Urmărește Business Magazin

/actualitate/ipotecarul-in-lei-se-misca-greu-doar-2-000-de-credite-vandute-intr-un-an-bancherii-raman-sceptici-10534994
10534994
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.