iPhone pe post de portofel

Autor: Anca Arsene-Barbulescu Postat la 25 ianuarie 2011 56 afişări

Telefoanele mobile iPhone ale Apple vor putea fi folosite pentru plati la diverse magazine din Europa, anunta Visa Europe, care a dezvoltat impreuna cu Wireless Dynamics o solutie pentru plati mobile. Apple lucreaza pe cont propriu la o solutie similara.

Pentru a folosi solutia propusa de Visa, utilizatorii europeni de iPhone vor avea nevoie de un accesoriu numit iCarte produs de Wireless Dynamics si de o aplicatie software numita Visa Mobile, pe care o vor putea descarca din magazinul de aplicatii App Store.

Accesoriul iCarte este prevazut cu o antena si un element de siguranta integrat Secure Element unde cardul mobil Visa este pastrat in siguranta. La rândul lui, acest "card" functioneaza cu ajutorul unei aplicaţii din App Store care permite efectuarea platilor pe iPhone. După activarea cardului mobil Visa, consumatorii trebuie doar sa lanseze aplicatia si sa atingă cu iPhone-ul orice terminal POS din Europa prevazut cu funcţionalitatea "contactless" (la distanta, fara vreun fel de contact fizic) pentru a-si face cumparaturile, fara a fi nevoie sa tasteze codul PIN.

Soluţia Visa Europe a fost lansata pentru prima data in colaborare cu banca Yapi Kredi si cel mai mare operator de telefonie mobila din Turcia, Turkcell. Clientii Yapi Kredi care au un abonament de telefonie mobila de la Turkcell vor fi primii care isi vor putea face cumparaturile direct de pe propriul iPhone de la 40.000 de terminale POS cu funcţia contacless din Turcia, folosind accesoriul de plată iCarte. Serviciul este disponibil si in Marea Britanie in parteneriat cu furnizorul de platforme pentru solutii preplatite FIS si Coventry Building Society.

Visa Europe are in plan sa implice in acest proiect bancile membre si operatorii de telefonie mobila parteneri din Italia, Franta, Polonia, Spania, Elvetia, Turcia si Marea Britanie, tari unde infrastructura pentru astfel de plati trece printr-un proces rapid de maturizare.

"Testele realizate in Europa demonstreaza clar ca astfel de plati sunt atractive pentru clienti", spune Sandra Alzetta, directorul departamentului de inovatii din cadrul Visa Europe.

Sansele de reuisita ale serviciului sunt insa afectate de planurile Apple de a lansa un serviciu propriu pentru plati mobile, prin care posesorii de iPhone si iPad vor putea face cumparaturi, dupa spusele lui Richard Doherty, directorul companiei de consultanta Envisioneering Group, citat de Bloomberg.

Serviciu se bazează pe tehnologia "near-field communication" (NFC), ce va permite plata in magazine prin intermediul telefoanelor mobile si care funcţioneaza la o distanta de până la 4 inci (10 cm). NFC va fi disponibil pe telefonul iPhone din reteaua operatorului telecom american AT&T si pe iPad 2, care urmeaza sa fie lansata luna viitoare, potrivit surselor de pe piata.

Noul serviciu Apple va folosi informatiile inregistrate de utilizatori in conturile de pe magazinul iTunes, precum numarul de card, sustin analistii, ceea ce ar reprezenta o alternativa la sistemele oferite de companii precum Visa, MasterCard sau PayPal.

Un studiu privind consumatorii europeni realizat de Visa Europe in Italia, Polonia, Turcia si Marea Britanie releva faptul ca 41% dintre respondenti ar fi "in mod cert" sau "probabil" dispusi sa foloseasca platile mobile Visa. In randul ultilizatorilor de iPhone, procentul este chiar mai mare, de 57%, iar 87% dintre ei ar fi dispusi sa foloseasca un accesoriu suplimentar pentru a putea face plati mobile.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
iPhone,
portofel,
plata,
Wireless
/actualitate/iphone-pe-post-de-portofel-7918730
7918730
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.