Iohannis: Evident că ajutăm R. Moldova cu energie electrică, dar interconectările sunt insuficiente

Autor: Gabriel Pecheanu Postat la 24 noiembrie 2022 26 afişări

România este dispusă să ajute Republica Moldova cu energie electrică, însă lipsa inteconectărilor directe este o problemă reală în acest moment, afirmă preşedintele Klaus Iohannis, în condiţiile în care Republica Moldova este afectată de atacurile ruseşti din Ucraina.

Iohannis: Evident că ajutăm R. Moldova cu energie electrică, dar interconectările sunt insuficiente

„Evident că noi ajutăm Republica Moldova. Până în momentul de faţă am livrat tot ce a trebuit, tot ce ni s-a cerut. Aceste sincope în alimentarea cu electricitate apar dintr-un motiv foarte clar. Interconectările directe sunt total insuficiente. Acest aspect a fost neglijat ani de zile. O parte semnificativă merge prin Ucraina şi e expusă atacurilor. Există o singură soluţie - trebuie mai multe interconectări mai multe cu Republica Moldova”, spune Klaus Iohannis.

El a evitat să spună motivul pentru care aceste interconectări nu au fost realizate.

„Nu vreau să încerc să explic de ce nu s-au realizat. Noi suntem dispuşi să ajutăm Republica Moldova, însă lipsa interconectărilor este o problemă reală în acest moment. Am speranţa ca în scurt timp aceste chestiuni să fie net îmbunătăţite. În perspectivă, putem ajuta Republica Moldova doar în măsura în care se realizează aceste interconectări directe”, încheie şeful statului.

Ca urmare a bombardamentului Rusiei împotriva sistemului energetic ucrainean de miercuri, Republica Moldova s-a confruntat cu întreruperi masive de energie electrică în toată ţara.

„Dragi cetăţeni, azi avem repetarea situaţie din 15 Noiembrie. Urmare a bombardamentului Rusiei împotriva sistemului energetic ucrainean din ultima oră, avem întreruperi masive de energie electrică în toată ţara. Moldelectrica lucrează pentru restabilirea conectării la energia electrică. Voi reveni cu informaţii suplimentare în cel mai scurt timp”, a scris miercuri pe Telegram viceprim-ministrul Andrei Spînu.

Pe 15 noiembrie, una dintre liniile de alimentare cu electricitate s-a deconectat automat în urma bombardamentelor armatei ruse în mai multe zone din Ucraina.

Rusia a intensificat, în ultimele săptămâni, bombardamentele asupra infrastructurii esenţiale din Ucraina. Ministerul Apărării de la Moscova susţine că atacurile vizează doar infrastructura utilizată de industria militară ucraineană.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.