Iohannis, despre combaterea schimbărilor climatice: Nu avem nevoie de strategii nerealiste

Autor: Gabriel Pecheanu Postat la 10 decembrie 2020 34 afişări

Nu avem nevoie de strategii nerealiste, făcute din pix, care să zacă într-un sertar, ci de propuneri şi strategii ambiţioase, dar realiste, spune Klaus Iohannis, la Bruxelees, referindu-se la combaterea schimbărilor climatice.

Iohannis, despre combaterea schimbărilor climatice: Nu avem nevoie de strategii nerealiste

„În câteva minute va începe reuniunea Consiliului European şi vreau să mă refer la o temă extrem de importantă care este prima pe agenda discuţiilor, şi anume combaterea schimbărilor climatice. România este parte a efortului european şi internaţional de combatere a schimbărilor climatice şi pot să vă spun că avem capacitatea de a influenţa din ce în ce mai mult politicile europene în acest domeniu. Cred însă că este nevoie de un angajament ferm, iar eu, ca Preşedinte al României, îmi iau acest angajament pentru următorii ani. Mă voi implica direct pentru a sprijini măsurile şi politicile publice care conduc la un mediu curat, şi aici mă refer în special la reducerea poluării aerului, solului şi apelor ţării noastre, precum şi la reducerea schimbărilor climatice şi la protejarea biodiversităţii”, spune Klaus Iohannis.

El precizează că, împreună cu Guvernul, va elabora politici publice şi va crea instrumente care să ducă la implementarea lor.

„Nu avem nevoie de strategii nerealiste, făcute din pix, care să zacă într-un sertar. Trebuie să ne concentrăm pe propuneri şi strategii ambiţioase, dar realiste, pe care să le implementăm şi care să aibă ca efect creşterea calităţii vieţii oamenilor. Mă voi implica direct în iniţierea şi construcţia unor structuri care să susţină eforturile României în domeniul schimbărilor climatice, şi mă refer aici inclusiv la structuri care să ofere sprijin autorităţilor locale. Ştim foarte bine că deciziile de la nivel central nu sunt suficiente şi nu sunt eficiente fără acţiuni concrete în plan local, iar dacă vrem rezultate, trebuie să ajutăm autorităţile locale”, adaugă şeful statului.

Iohannis reaminteştă că Uniunea Europeană oferă României finanţare pentru a crea şi stimula noi ramuri ale economiei sustenabilităţii prin programe precum Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, Fondul de Modernizare, Fondul pentru Tranziţie Justă.

„Trebuie să profităm din plin de această oportunitate prin avansarea de proiecte adecvate şi mature, care vor asigura absorbţia de fonduri europene şi vor contribui la dezvoltarea sustenabilă a României. Pentru a trăi însă într-un mediu curat şi prietenos, pe care să-l lăsăm generaţiilor viitoare, este nevoie de noi toţi, autorităţi şi cetăţeni. Urbanizarea, ritmul cotidian al vieţii noastre au dus în ultimii ani la intensificarea unor obiceiuri prin care am ajuns să producem multe deşeuri şi emisii poluante. Este important să devenim conştienţi de impactul negativ al acestora asupra mediului şi să schimbăm încet, încet aceste obiceiuri. Schimbarea şi adaptarea comportamentului nostru sunt esenţiale pentru atingerea obiectivelor de protecţie a mediului şi prevenirea schimbărilor climatice”, conchide preşedintele Klaus Iohannis.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
iohannis,
strategii,
schimbări climatice

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.