Iohannis anunţă construirea unui cablu electric între România, Georgia şi Azerbaidjan

Autor: Cosmin Pirv Postat la 11 octombrie 2022 29 afişări

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat marţi, în urma discuţiilor avute cu preşedintele Georgiei Salome Zourabichvili, că un cablu electric va fi construit între România, Georgia şi Azerbaidjan, iar unul optic submarin va asigura conectarea digitală a UE de Asia Centrală.

Iohannis anunţă construirea unui cablu electric între România, Georgia şi Azerbaidjan

Potrivit preşedintelui Klaus Iohannis, interconectările fizice la Marea Neagră au un rol esenţial în consolidarea stabilităţii şi prosperităţii acestei regiuni. În acest sens, România lucrează deja cu Georgia şi cu alte state partenere pentru realizarea unor proiecte strategice majore.

„Astfel, avem ca prioritate construirea unui cablu electric între România, Georgia şi Azerbaidjan, în cadrul <Coridorului verde de electricitate>, care să conecteze regiunea Mării Caspice cu cea a Mării Negre şi cu spaţiul Uniunii Europene. Acesta ar urma să fie dublat de un cablu submarin de fibră optică România-Georgia pentru dezvoltarea conectivităţii digitale între Uniunea Europeană, Georgia şi, mai departe, către Asia Centrală”, a declarat Klaus Iohannis.

Conform acestuia, România lucrează cu Georgia pentru operaţionalizarea Coridorului de transport de mărfuri Marea Neagră-Marea Caspică.

„Este o iniţiativă a României care în ultimii ani a început să prindă contur şi care dobândeşte valenţe noi în contextul regional actual”, a precizat preşedintele.

De asemenea, acesta a anunţat că se discută despre stabilirea unei linii de feribot regulate la Marea Neagră, care să lege România de Georgia.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
cablu,
georgia,
iohannis

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.