Ioana Mihăilă, pusă sub urmărire penală de DNA în dosarul vaccinurilor

Autor: Cosmin Pirv Postat la 08 decembrie 2023 23 afişări

Ioana Mihăilă, fost ministru al Sănătăţii, a fost pusă sub urmărire de procurorii DNA în dosarul vaccinurilor.

Ioana Mihăilă, pusă sub urmărire penală de DNA în dosarul vaccinurilor

„Ca urmare a îndeplinirii condiţiilor legale şi constituţionale, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combaterea corupţiei au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de suspecta Mihăilă Ioana, la data faptei având funcţia de ministru al Sănătăţii, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, cu consecinţe deosebit de grave”, a transmis vineri DNA.

Procurorii arată că, în 17 iunie 2020, Comisia Europeană a lansat Strategia europeană privind accelerarea dezvoltării, fabricării şi distribuţiei vaccinurilor împotriva COVID-19 prin care propunea o abordare centralizată pentru achiziţia unor opţiuni viabile de vaccinuri şi care a presupus negocierea de către Comisia Europeană a unor acorduri de achiziţie anticipată cu producătorii de vaccinuri în numele statelor membre.

Vaccinurile urmau să fie distribuite statelor membre UE în funcţie de numărul populaţiei, iar decizia cu privire la vaccinarea prioritară a anumitor categorii de populaţie revenea statelor membre.

DNA susţine că statele membre aveau posibilitatea să utilizeze, într-un termen de 5 zile de la notificare, o clauză de „opt-out", astfel că nu erau obligate să suporte niciun fel de contribuţie pentru vaccinurile pe care decideau să nu le solicite.

„În contextul menţionat mai sus, suspecta Mihăilă Ioana, în calitate de ministru al Sănătăţii, cu încălcarea dispoziţiilor legale şi în lipsa oricăror documente/analize care să ateste necesitatea achiziţiei, ar fi iniţiat un memorandum aprobat la data de 13 mai 2021 de către suspectul Cîţu Florin Vasile, în calitate de prim - ministru al Guvernului României, care ar fi avut ca urmare tranzacţionarea şi ordonanţarea la plată a achiziţiei, în plus, a unei cantităţii de 34.099.623 doze de vaccin Pfizer. Aceste demersuri s-ar fi desfăşurat în condiţiile în care suspecta ar fi cunoscut faptul că numărul persoanelor eligibile pentru vaccinare comunicat de statul român Comisiei Europene era de 10,7 milioane şi că dozele de vaccin contractate anterior datei de 01 ianuarie 2021 (37.588.366 doze) ar fi fost suficiente pentru vaccinarea unui număr de peste 23 milioane persoane”, spun procurorii.

Suspectei i s-a adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile.

Tot vineri, fostul ministrul al Sănătăţii Vlad Voiculescu a fost pus sub urmărire penală pentru abuz în serviciu, cu consecinţe deosebit de grave (două fapte) şi pentru complicitate la abuz în serviciu, cu consecinţe deosebit de grave.

De asemenea, joi, procurorii DNA au decis urmărirea penală faţă de fostul premier Florin Cîţu, care este acuzat de două infracţiuni de complicitate la abuz în serviciu.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ioana mihăilă,
dna,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.