Investitorii trebuie să evite riscurile din cauza crizei din Ucraina

Autor: Marius Oncu Postat la 02 martie 2014 52 afişări

Investitorii ar trebui să evite să-şi asume riscuri semnificative săptămâna următoare, în contextul crizei din Ucraina, au avertizat analişti ai băncii americane Bank of New York Mellon (BNY Mellon).

Pieţele financiare au ignorat în mare măsură situaţia din Ucraina până în prezent, cu excepţia unei scăderi de amploare redusă pe piaţa americană în ultima parte a şedinţei de vineri, potirivt CNBC.

Acţiuni ale Rusiei au contribuit la "trei episoade majore de aversiune faţă de risc" în ultimii 35 de ani, potrivit BNY Mellon.

"Prudenţa sugerează că o atitudine de evitare a riscului ar putea fi adecvată la deschiderea şedinţei bursiere de săptămâna următoare", au scris într-o notă către clienţi analiştii băncii.

Criza din Ucraina a escaladat semnificativ sâmbătă, când preşedintele rus Vladimir Putin a cerut şi primit rapid acordul parlamentului pentru trimiterea de trupe în Ucraina.

Guvernul ucrainean a decis mobilizarea generală a trupelor şi rezerviştilor, în contextul operaţiunilor desfăşurate de trupele militare ruse prezente în peninsula Crimea, şi a cerut ajutorul comunităţii internaţionale.

Între 6.000 şi 15.000 de militari ruşi sunt în regiunea Crimeea, afirmă surse din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării. Nu se ştie clar dacă este vorba de militari din bazele Flotei ruse de la Marea Neagră, staţionată în Portul Sevastopol, sau dacă Rusia a trimis trupe suplimentare.

În plus, potrivit unor surse din cadrul armatei ucrainene, două nave militare ruse sunt staţionate în largul Peninsulei Crimeea.

Principalele elemente de infrastructură şi administrare - drumuri, aeroporturi şi instituţii - din regiunea autonomă ucraineană Crimeea se află practic sub controlul unor militari care cel mai probabil sunt ruşi, deşi semnele oficiale de identificare lipsesc de pe uniforme.

Potrivit serviciilor de securitate ucrainene, citate de presa internaţională, vehicule militare şi trupe ruse deţin controlul, de aproximativ 48 de ore, asupra principalelor instituţii, drumuri şi aeroporturi din Crimeea, chiar dacă semnele de identificare lipsesc de pe uniformele militarilor desfăşuraţi pe teren şi de pe vehiculele acestora.

Rusia nu a confirmat oficial trimiterea de trupe pe teritoriul ucrainean, dar preşedintele Vladimir Putin i-a transmis omologului său american, Barack Obama, că îşi rezervă dreptul de a "proteja interesele ruse şi populaţia rusofonă" din sud-estul Ucrainei.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
UCRAINA,
RISC,
/actualitate/investitorii-trebuie-sa-evite-riscurile-din-cauza-crizei-din-ucraina-12180544
12180544
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.