Investiţiile săptămânii: Marubeni în Mureş, Lufkin în Prahova

Autor: Ioana Mihai-Andrei Postat la 22 iunie 2013 329 afişări

Producătorul de electricitate şi căldură controlat de stat ELCEN şi corporaţia japoneză Marubeni vor construi împreună o centrală de 150 milioane euro la Fântânele, judeţul Mureş, în baza unui acord încheiat între cele două companii, construcţia urmând să înceapă anul viitor.

Investiţiile săptămânii: Marubeni în Mureş, Lufkin în Prahova

Schema de finanţare va fi stabilită până la începerea lucrărilor, a declarat directorul general al ELCEN, Dan Ştefan Cetacli. Construcţia ar urma să înceapă în cel mult un an şi jumătate şi să fie finalizată în maximum trei ani de la lansarea lucrărilor.

ELCEN urmează să treacă de la Ministerul Economiei la Primăria Capitalei, ca urmare a fuziunii cu furnizorul de energie termică RADET. Potrivit ministrului delegat pentru energie Constantin Niţă, unitatea de la Fântânele va fi operată de o firmă care se va desprinde din ELCEN în urma divizării. Marubeni va fi acţionarul majoritar al acelei firme.

Tot în această săptămână, compania americană Lufkin Industries Inc.a inaugurat la Ariceştii Rahtivani, în judeţul Prahova, o fabrică de utilaj petrolier, investiţie de 140 de milioane de dolari, cea mai mare parte a producţiei urmând a fi exportată.

Fabrica Lufkin din Prahova, care se întinde pe o suprafaţă de 330.000 de metri pătraţi, este situată în Ploieşti West Park, un parc industrial privat situat la câţiva kilometri de Ploieşti, iar construcţia acestei unităţi de producţie a început în octombrie 2010. Noul centru regional va avea rol de suport pentru toate operaţiunile de vânzare şi service a produselor Lufkin în Emisfera de Est. Aproximativ 90% din volumul producţiei este destinat exportului în peste 20 de ţări.

Comentând cele două investiţii, premierul Victor Ponta i-a îndemnat pe miniştri, la şedinţa de Guvern de miercuri, să sprijine autorităţile locale în demersurile de atragere a investitorilor. "Vă rog pe toţi miniştrii, ca mesaj politic pentru toate aceste noi investiţii, să sprijiniţi, din punct de vedere administrativ, autorităţile locale să se mişte cât mai repede, cu tot ce ţine departe de autorizaţii, şi să consolidăm acest mesaj de ţară care s-a redeschis pentru investiţii importante, într-o regiune în care România rămâne, totuşi, destul de izolată în ceea ce priveşte stabilitatea politică. În ţările din jur sunt tot felul de probleme şi noi trebuie să facem tot ce putem să folosim acest atu al stabilităţii", a spus Ponta.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/investitiile-saptamanii-marubeni-in-mures-lufkin-in-prahova-11004107
11004107
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.