Învăţământul gratuit nu e gratuit – cât costă să fii elev la o şcoală de stat din România

Postat la 10 octombrie 2016 570 afişări

Învăţământul gratuit nu e gratuit – cât costă să fii elev la o şcoală de stat din România

Învăţământul gratuit nu e chiar gratuit. Cretă, săpun lichid, hârtie sau videoproiector, sunt câteva dintre lucrurile pentru care părinţii elevilor botoşăneni spun că trebuie să plătească.

Deşi se plâng, puţini părinţi sunt cei care fac sesizări la Ministerul Educaţiei, de teamă că elevii să nu aibă de suferit.

George Roman, director de programe la “Salvaţi Copiii”: „Învăţământul în România nu este gratuit, deşi legea, constituţia stabileşte ca orice formă de învăţământ public este gratuit.”

Aproape trei milioane de elevi merg zilnic la şcoală. Majoritatea părinţilor susţin că plătesc pentru ei până la 200 de lei în fiecare lună.

Pe ce se duc banii? Hârtia igienică, nelipsitul săpun, fondul clasei sau micile atenţii. Cei mai afectaţi sunt însă părinţii elevilor din ciclul primar, care contribuie, spun ei, la dotarea sălilor de clasă cu tablă, parchet, jaluzele, imprimantă, proiector, cuier sau dulapuri. Mai mult, uneori li se cere să suporte şi costurile zugrăvirii sălilor de curs.

Un studiu recent al organizaţiei „Salvaţi copiii” arată că învăţământul gratuit costă aproximativ 1.400 de lei pe an. Asa se face că unul din cinci copii români renunţă la educaţie. Ca să îşi poată trimite copiii la şcoală, unii părinţi ajung să se împrumute la bancă, scrie Actualmm.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.