​Întrebarea săptămânii: ​Ţie cum ţi-a afectat copilăria relaţia cu… banii?

Autor: Ioana Matei Postat la 05 septembrie 2022 70 afişări

​Întrebarea săptămânii: ​Ţie cum ţi-a afectat copilăria relaţia cu… banii?

Românii nu economisesc, românii fac investiţii proaste sau se îndatorează excesiv. Auzim asta mereu - chiar recent, un studiu pe care l-am citat şi noi în secţiunea de ştiri, spune că planificarea financiară se numără printre activităţile cel mai des amânate de români, un procent de circa 60% dintre aceştia neavând au un plan financiar de rezervă.

Totuşi, mai puţin se vorbeşte despre cauzele acestor fenomene, care pot fi conectate inclusiv cu psihicul nostru. Se pare că, la fel ca în cazul oricărei relaţii, şi relaţia cu banii poate fi influenţată de „sechelele” din copilărie. Şi, când majoritatea adulţilor de azi au trecut prin comunism şi efectele acestuia, e aproape imposibil ca ei să nu fi trăit trauma sărăciei sau a dificultăţilor financiare.

Or, specialişti citaţi recent de CNN spun că, atunci când creşti într-un mediu volatil din punct de vedere financiar, în special la limita sărăciei, aceasta poate lăsa amprente puternice asupra modului în care gestionezi banii când eşti adult, indiferent de ce succese ai în prezent. Terapeuţii - fiindcă se pare că în Statele Unite există chiar şi experţi dedicaţi „reparării” acestor traume - spun că în funcţie de nivelul de stres legat de bani din copilărie, un adult poate să decidă acum să fie excesiv de atent cu cheltuielile sau, dimpotrivă, să îşi cheltuie banii ca şi cum ziua de mâine nu ar exista.

Tu ce relaţie crezi că ai cu banii?

ioana.matei@businessmagazin.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
cheltuieli,
saracie,
bani,
financiar

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.