Intr-o barca mai mare

Postat la 02 octombrie 2007 1 afişăre

Clifford Chance, cea mai mare firma de avocatura din lume, isi intareste pozitia pe piata din Romania prin cooptarea avocatului american Perry Zizzi, cel care conducea departamentul de real estate de la Salans.

Clifford Chance, cea mai mare firma de avocatura din lume, isi intareste pozitia pe piata din Romania prin cooptarea avocatului american Perry Zizzi, cel care conducea departamentul de real estate de la Salans.


Pentru avocatii din Romania, piata de real estate a fost o adevarata mina de aur in ultimii ani, multe firme de avocatura obtinand chiar mai bine de o treime din venituri din consultanta acordata investitorilor imobiliari. In conditiile in care piata de consultanta juridica a fost estimata la circa 150 de milioane de euro, veniturile din real estate se ridica la cateva zeci de milioane de euro, iar avocatii specializati in acest domeniu sunt la mare cautare.


"Avem clienti care ne solicita pentru proiecte in Bulgaria, Ucraina sau Iugoslavia, dar abia-abia faceam fata tranzactiilor din Romania", spune Nadia Badea, partener al Badea Clifford Chance.  Tocmai aici intervine rolul lui Perry Zizzi. Americanul in varsta de 40 de ani, care a venit in urma cu cinci ani in tara, este de luna aceasta partener la Badea si Asociatii, firma locala asociata Clifford Chance, dupa ce de la inceputul acestui an fusese numit partener al biroului din Bucuresti al Salans.


"Planul este ca eu sa contribui la consolidarea pozitiei Clifford Chance in sud-estul Europei, prin sustinerea practicilor regionale de real estate si de finantari pentru real estate", adauga Zizzi.


Cresterea din domeniul imobiliar nu este singulara insa, pentru ca toata piata in ansamblu se dezvolta. Dupa aderarea la UE, interesul investitorilor straini a crescut considerabil. Ca urmare, si interesul consultantilor acestora pentru Romania este la nivel ridicat.


Chiar daca plecarile dintr-o firma in alta sau pentru a fonda o noua firma nu sunt neobisnuite in lumea avocatilor, in ultima perioada au fost multe miscari de forte pentru o piata de dimensiuni mici cum este cea a Romaniei.


Avocatii pun aceste mutari pe seama lipsei de maturitate a pietei, dar si a venirii firmelor internationale mari. In piata se vorbeste din ce in ce mai des de anuntata intrare a firmei americane White & Case si de cea a casei britanice DLA Piper. White & Case isi va deschide un birou sub conducerea lui Todd Shollenbarger, fost partener la Linklaters. De la biroul din Bucuresti al Linklaters - a doua firma ca marime din lume, dupa Clifford Chance - au plecat in acest an mai multi avocati, inclusiv Theodore Cominos, cel care a detinut pozitia de managing partner din mai pana in septembrie. Cominos a ales sa plece la Londra pentru a deveni partener al fondului de investitii Ethemba Capital.


In cazul plecarilor din firmele de avocatura, unul dintre cei mai importanti factori este pastrarea clientilor. Intrebat cati dintre acestia il vor urma in noua pozitie, Zizzi spune ca nu intentioneaza sa ia niciun client al Salans, ci ca va lucra "in tranzactiile si cu toti clientii pe care ii are Clifford Chance atat in Romania, cat si in sud-estul Europei". La randul sau, Obie Moore, managing partner al Salans, spune ca, dupa plecarea "pe cale amiabila" a lui Perry Zizzi, "prioritatea o reprezinta clientii, pe care ii asiguram ca proiectele lor au fost preluate de catre ceilalti parteneri si sunt tratate cu toata atentia necesara".


Printre proiectele de care s-a ocupat Perry Zizzi - listate inca pe pagina de internet a Salans la sfarsitul saptamanii trecute - se numara refinantarea portofoliilor Anchor Grup si Iulius Group (credite de 150 si, respectiv, 175 de milioane de euro acordate de Eurohypo), consultanta acordata unor institutii financiare ca Investkredit, Raiffeisen sau Bank Austria Creditanstalt pentru finantari acordate in regiune, dar si unor investitori precum AIG/Lincoln sau fondul de investitii Heitman.


Clifford Chance a intrat pe piata romaneasca anul trecut prin asocierea cu casa locala de avocatura Badea si Asociatii, infiintata in 2002. Cea mai mare firma de avocatura din lume are birouri si in Cehia, Polonia, Ungaria si Rusia, dar biroul din Bucuresti este singurul din Europa de Sud-Est. Dupa asocierea cu Clifford Chance, Badea si Asociatii a devenit mult mai agresiva in recrutarea avocatilor. Mai multe voci din piata dezaproba strategia de head-hunting a casei de avocatura, care si-a crescut sensibil numarul de avocati. Este drept ca sunt si cateva persoane detasate de la alte birouri Clifford Chance din lume, cum ar fi David Eatough, partener specializat in piete de capital venit de la Londra, sau Andreas Gravenhorst, avocat german, care a venit recent de la Frankfurt. Dar cei mai multi dintre cei care s-au alaturat in ultimul an echipei Badea Clifford Chance provin de la alte firme de avocatura din Romania, cum ar fi Perry Zizzi sau Cristian Eftimie, care a lucrat anterior la Buzescu si Asociatii. In prezent, Badea Clifford Chance are 31 de avocati, dintre care cinci sunt parteneri. Nadia Badea recunoaste indirect ca este interesata de continuarea achizitiilor de avocati din piata, spunand ca "pentru proiectele in care suntem implicati avem nevoie de avocati seniori".

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Intr-o barca mai mare
/actualitate/intr-o-barca-mai-mare-1010509
1010509
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.