INTERVIU: Bogdan Baltazar: "Marea problema in Romania este ca foarte multe afaceri se fac <pe sub masa, si nu pe masa>"

Postat la 13 aprilie 2006 1 afişăre

Dupa aproape sapte ani la conducerea BRD, Bogdan Baltazar pleaca. Speculatiile privind motivele sale sunt multe, insa varianta lui Baltazar este ca si-a dorit sa se reorienteze catre zona consultantei financiare.

Dupa aproape sapte ani la conducerea BRD, Bogdan Baltazar pleaca. Speculatiile privind motivele sale sunt multe, insa varianta lui Baltazar este ca si-a dorit sa se reorienteze catre zona consultantei financiare.

Rep: Nu va pare rau ca plecati?

Bogdan Baltazar: De ce sa imi para rau? Am gandit foarte mult miscarea asta, de aproape un an. Am apreciat ca ceea ce a fost interesant de facut, s-a facut. Am realizat o privatizare de succes, am negociat cu grupul Société Générale un statut excelent pentru viitoarea filiala din Romania a grupului. Eu cred ca banca a intrat, de un timp, intr-o perioada mai putin navalnica... e firesc. Va trebui, probabil, sa-si mai creasca cota de piata, dar nu agresiv. Dezvoltarea se va face in mod previzibil. Consider ca dupa aproape sapte ani in fruntea acestei banci mi-am facut datoria. De la 5-6% din piata cat aveam la privatizare, am ajuns, acum, pe piata creditului corporativ la 18%, pe piata creditului de consum si imobiliar cam 25%, la carduri - 30%, la fonduri mutuale aproape 50%... In acest context, am considerat ca lucrurile sunt pe un fagas bine stabilit si pot sa imi permit sa ma retrag. Timp de aproape un an, am revazut fiecare proiect si am incercat sa las - cat poate un om, chiar extrem de meticulos cum sunt eu - totul in regula. 

Ati spus ca veti lucra in consultanta. Vi se pare suficient de provocator, dupa privatizarea si apoi conducerea unei banci?

Cand m-am intors de la Londra, in 1996, asta voiam sa fac - consultanta. La Londra am fost extrem de implicat in ceea ce se numeste cultura "dealului", cultura investment banking-ului. Am incercat si am si realizat in BRD un nucleu de investment banking - dar in conditiile mediului de afaceri nedezvoltat, e departe de ce am vrut atunci. Cred ca, din postura de consultant, voi putea sa lucrez mai mult in acest domeniu, intr-un mod mai direct.

De ce nu ne spuneti, inca, unde veti pleca? Lasati loc la multe speculatii....

Nu vreau sa spun inca, pentru ca un parteneriat trebuie incheiat, presupune destul de multa munca. Cand lucram la Londra am cunoscut un consultant american - el era de o parte a mesei, venise sa reprezinte Guvernul roman pentru un pachet de finantare, eu reprezentam BERD. Chiar daca atunci nu am cazut de acord asupra a ceea ce discutam, am capatat respect unul fata de celalalt. El a continuat sa lucreze in proiecte romanesti, la un moment dat s-a stabilit in Romania, are o firma de consultanta. Acum vom incerca sa facem ceva impreuna, in acest domeniu. Marea problema in Romania este ca foarte multe afaceri se fac "pe sub masa, si nu pe masa". Aici, nici el, si nici eu, nu suntem dispusi sa facem compromisiuri. Uneori radem, intre noi, ca o sa murim de foame...

Sunteti un om multumit?

Sunt un om foarte critic cu mine. Faptul ca nu ma mint singur, nu ma iluzionez asupra succeselor mele... ma ajuta. Si incerc sa invat din greselile mele. Am nevoi materiale foarte limitate, sunt un om foarte "cuminte". Am doua masini, si nici nu-mi trebuie mai mult. Una mica 4X4 pentru iarna si un Mercedes, absolut normal, dar cu un motor de 360 de cai putere, preparat special. Am participat la raliuri in tinerete si inca imi place foarte mult sa conduc. Sunt prudent, dar daca se poate sa depasesc o coloana de 7-8 masini... nu zic nu. 

Va pastrati banii in Romania? 

Banii pe care i-am castigat la Londra, sunt in strainatate, in niste fonduri de investitii. Dar tot ce am castigat in Romania, e aici. Am incredere in drumul Romaniei, nu numai in sistemul bancar, pentru ca am si investitii in actiuni. 

Riscati mult, cand e vorba de cumparat actiuni? 

Actiunile sunt la BRD, deci... nu cred ca risc nimic. In viata personala, in finantele personale sunt extrem de prudent. Ca bancher, sunt un om judecat, un om care imi asum risc controlat. Ar fi insuportabil sa nu pot sa folosesc posibilitatile pietei, dar in finantele personale sunt foarte "fricos". Fac numai investitii 100% sigure. Dar o banca nu se poate conduce dupa aceleasi principii.

Ce parere aveti despre modul in care evolueaza sistemul bancar romanesc?

La ora actuala, sistemul bancar mi se pare intr-o stare buna. Romania ramane sub-bancarizata, dar problema nu este atat de mult a bancilor, cat a economiei. Faptul ca 50% din avutia nationala este inca in mainile statului, ca este prost gestionata, creatoare de arierate, de pierderi etc. vulnerabilizeaza intregul sistem. Pe de alta parte, faptul ca piata este inca sub-bancarizata reprezinta si un potential. Merita sa investesti in Romania, pentru ca ai de unde sa cresti. 

Cum vedeti privatizarea BCR?

Cred ca va mai dura. In primul rand ca, in actuala "constelatie" politica, nu exista prea mult interes pentru privatizarea ei adevarata. E o gluma a spune ca este privata, statul detine inca pachetul de control. BCR este o banca buna, dar are "hibele" unei banci de stat. Nu prea vad interes extern pentru ea.

Si CEC-ul?

Pe CEC va fi bataie, sunt convins, fiindca e interesant. Dar e mult de lucru... 

Urmărește Business Magazin

/actualitate/interviu-bogdan-baltazar-quot-marea-problema-in-romania-este-ca-foarte-multe-afaceri-se-fac-lt-pe-sub-masa-si-nu-pe-masa-gt-quot-1005587
1005587
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.