Institutul pentru Studiul Totalitarismului va digitaliza 75.000 de microbiografii

Autor: Madalina Cerban Postat la 26 august 2015 36 afişări

Institutul Naţional pentru Studiul Totalitarismului, aflat sub egida Academiei Române, a lansat un proiect care va pune la dispoziţia comunităţii ştiinţifice şi a publicului interesat de studiul problematicii regimurilor totalitare peste 75.000 de microbiografii în format digital.

În acest sens, Institutul Naţional pentru Studiul Totalitarismului (INST) a lansat, luni, proiectul "Instrumente digitale pentru studiul totalitarismului: «Mecanisme represive în România 1945-1989. Dicţionar biografic»", cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN).

Proiectul propus de INST va pune la dispoziţia comunităţii ştiinţifice, dar şi a publicului interesat de studiul problematicii regimurilor totalitare o pagină web modernă, care va oferi în format digital peste 75.000 de microbiografii, alcătuite pe baza documentaţiei extrase prin consultarea a sute de publicaţii de către un colectiv de specialişti coordonat de conf. univ. dr. Octavian Roske.

Potrivit INST, platforma electronică va debuta în acest an cu digitizarea seriei "Mecanisme represive în România 1945-1989", în trei părţi: partea I (literele A-L, circa 1.500 de pagini şi circa 17.000 de fişe biografice, accesibilă din noiembrie 2015), partea a II-a (literele M-P, finalizare în 2016) şi partea a III-a (literele Q-Z, finalizare în 2017). Este vorba despre o lucrare unică în literatura românească de profil, o sursă documentară fundamentală pentru cercetarea fenomenului totalitar de stânga în România, potrivit INST.

Pagină web dedicată va putea fi consultată începând cu luna noiembrie, la adresa: http://www.inst-idst.ro.

Soluţia digitală va permite accesarea, regăsirea şi utilizarea rapidă a informaţiei, precum şi descărcarea şi printarea, folosind soluţii inteligente, adaptate atât calculatoarelor standard, cât şi terminalelor mobile (iPhone, tabletă, android), în condiţii de mobilitate şi viteză crescute, mai spune INST.

Institutul mai spune că website-ul va facilita accesarea pentru diferite medii (academice, universitare, culturale, sociale) a bazei de date privind represiunea aplicată de regimul comunist din România şi se va constitui într-un important instrument de lucru în demersurile curente de cercetare şi educaţionale la nivelul învăţământului universitar şi liceal.

Informaţiile oferite prin acest produs editorial vor putea fi uşor juxtapuse cercetărilor referitoare la celelalte forme de totalitarism est-european, întregind astfel tabloul istoriei comunismului. De asemenea, prin structura şi caracteristicile sale (traducerea părţilor generale ale secţiunilor în limba engleză), proiectul propus de INST poate deveni util şi cercetătorilor din străinătate interesaţi de fenomenul totalitar românesc ori de studii comparative, înlesnindu-le accesul online la un o bogată bază de date referitoare la fenomenul comunismului din România, la liste cu studii de autor consacrate unor probleme punctuale etc.

Institutul Naţional pentru Studiul Totalitarismului al Academiei Române (http://totalitarism.ro) a acordat o atenţie majoră editării în format tipografic a publicaţiilor de specialitate. Între cele peste 100 de titluri apărute până acum, lucrarea "Mecanisme represive în România 1945-1989. Dicţionar biografic" constituie un proiect de cercetare de succes, realizat de-a lungul a 10 ani de studiu, în perioada 2001-2011, mai spune INST.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/institutul-pentru-studiul-totalitarismului-va-digitaliza-75-000-de-microbiografii-14689482
14689482
comments powered by Disqus

ALEPH STORY: Cum facem ca cei care termină Podul Iloaiei din Iaşi sau Viaceslav Harnaj din Bucureşti să ajungă să câştige şi ei 2.000 de euro pe lună în agrobusiness? O discuţie cu Cristian Hostiuc, Ziarul Financiar şi Bogdan Nicolae, Aleph News

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.