Inspector fiscal din Ilfov, reţinut de DNA după ce a luat mită pentru reactivarea unei firme

Autor: Departamentul Social Postat la 01 mai 2015 54 afişări

Un inspector al Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Ilfov a fost reţinut de procurorii DNA, fiind acuzat că a luat mită de la un om de afaceri pentru reactivarea firmei acestuia.

Procurorii DNA au dispus, joi seară, punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore a lui Gabriel Niculescu, inspector fiscal cu grad de consilier principal în cadrul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Ilfov – Serviciul de Inspecţie Fiscală, cu privire la săvârşirea infracţiunilor de luare de mită, în formă continuată (cinci acte materiale) şi trafic de influenţă, (patru acte materiale).

Potrivit anchetatorilor, în intervalul februarie-aprilie 2015, în contextul în care un om de afaceri (martor denunţător) dorea să-şi reactiveze o firmă declarată inactivă ca urmare a nedepunerii la termen a declaraţiilor fiscale, Niculescu i-a pretins şi primit de la acesta, în mai multe tranşe, sumele de 1.000 de euro şi 3.200 de lei, precum şi bunuri alimentare şi băuturi alcoolice şi nealcoolice, în sumă de 729 de lei, în schimbul cărora inspectorul fiscal a întocmit actele necesare reactivări societăţii respective.

Concret, în cursul lunii februarie 2015, inspectorul fiscal i-a pretins omului de afaceri, la sediul A.J.F.P. Ilfov, o sumă neprecizată de bani pentru reactivarea firmei, cerându-i să se întâlnească într-o benzinărie din comuna Mogoşoaia. În aceeaşi zi, după aproximativ două ore cei doi s-au întâlnit la locul convenit, prilej cu Niculescu a primit cu titlu de mită suma de 300 de euro. Cu acelaşi prilej, inculpatul i-a mai solicitat o sumă neprecizată de bani, arătându-se nemulţumit de cuantumul sumei remise iniţial, potrivit procurorilor.

Conformându-se solicitării inspectorului fiscal, martorul denunţător a stabilit o nouă întâlnire în ziua următoare, în aceeaşi staţie Peco, prilej cu care Niculescu a mai primit, cu titlu de mită, suma de 200 de euro.

La sfârşitul lunii februarie 2015, mai spun anchetatorii, inculpatul i-a solicitat martorului denunţător să-i aducă la domiciliu suma de 500 de euro, cu titlu de mită, tot pentru urgentarea reactivării societăţii respective. Martorul denunţător s-a conformat şi deplasându-se la adresa indicată, i-a remis inculpatului suma de 500 de euro. Cu această ocazie, inspectorul fiscal i-a solicitat omului de afaceri să semneze un proces verbal, datat 27.02.2015, prin care se atesta efectuarea unui control de către organele fiscale la societatea acestuia din urmă (unul dintre semnatari fiind chiar inspectorul fiscal Gabriel Niculescu).

În cursul lunii martie 2015, cu prilejul unei noi întâlniri iniţiată tot de inculpat, acesta i-a solicitat administratorului firmei respective, cu titlu de mită, suma de 1.000 de euro, comunicându-i faptul că o parte din aceşti bani trebuie să o dea altor funcţionari ierarhic superiori, din cadrul A.J.F.P. Ilfov, în vederea obţinerii unor aprobări necesare reactivării societăţii comerciale, potrivit DNA.

Omul de afaceri s-a conformat şi de această dată solicitării, dar a menţionat că nu poate să-i remită decât echivalentul în lei a sumei de 500 de euro, fapt pe care l-a şi făcut în aceeaşi seară, dându-i inculpatului suma de 2.100 de lei, tot în faţa locuinţei sale.

Cu acelaşi prilej, inspectorul fiscal i-a prezentat martorului denunţător un proces verbal datat 05.03.2015, întocmit de către inspectorul fiscal împreună cu un alt funcţionar, care în esenţă, cuprindea propunerea de reactivare a firmei respective. Un exemplar al procesului verbal a fost remis martorului denunţător, care a fost îndrumat să depună acest document la A.F.P. Bragadiru, în vederea urgentării activării societăţii.

În data de 7 aprilie 2015, mai arată DNA, omul de afaceri i-a remis cu titlu de mită inculpatului, la domiciliul său, un miel sacrificat în valoare de 400 de lei, în schimbul promisiunii că va obţine semnăturile şefilor săi pentru un document emis de A.F.P. Bragadiru, necesar înmânării deciziei de reactivare a societăţii în cauză.

La data de 14 aprilie 2015, inculpatul Niculescu i-a pretins martorului denunţător opt sticle de vin şi apă minerală, în valoare de 250 de lei, tot pentru obţinerea semnăturilor conducătorului organului fiscal, aviz necesar pentru emiterea deciziei de reactivare, invocată mai sus.

În data de 20 aprilie 2015, inculpatul Niculescu Gabriel, în cadrul unei alte întâlniri iniţiată tot de acesta, a pretins omului de afaceri suma de 1.000 de lei, pretinzând că trebuie să facă demersuri pe lângă organele ierarhic superioare pentru semnarea deciziei de reactivare a firmei. Martorul denunţător i-a remis efectiv suma de 100 de lei, motivând că nu mai are alţi bani asupra sa.

În data de 30 aprilie 2015, în cadrul unei întâlniri la sediul A.J.F.P. Ilfov, inculpatul, după ce a efectuat menţiunea în Registrul Unic de Control al societăţii (lucru pe care uitase să-l realizeze), privind finalizarea controlului fiscal asupra societăţii omului de afaceri, i-a solicitat cu titlu de mită acestuia din urmă suma de 1.000 de lei, un bax de apă minerală şi un bax de bere.

În aceeaşi zi, administratorul societăţii s-a deplasat la domiciliul inspectorului fiscal, prilej cu care i-a remis acestuia băuturile solicitate, în valoare de 79 de lei, precum şi suma de 1.000 de lei, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracţiunii flagrante, mai arată DNA.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii.

Inculpatului i s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând să fie prezentat, vineri, Tribunalului Bucureşti, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ANAF ILFOV,
DNA,
/actualitate/inspector-fiscal-din-ilfov-retinut-de-dna-dupa-ce-a-luat-mita-pentru-reactivarea-unei-firme-14189390
14189390
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.