ING Bank: Inflaţia record din noiembrie, cea mai mare din ultimii 20 de ani, şi accelerarea creşterii preţurilor în zona de servicii ar putea forţa BNR să majoreze din nou dobânda de politică monetară, la 7% în ianuarie

Autor: Roxana Rosu Postat la 13 decembrie 2022 25 afişări

ING Bank: Inflaţia record din noiembrie, cea mai mare din ultimii 20 de ani, şi accelerarea creşterii preţurilor în zona de servicii ar putea forţa BNR să majoreze din nou dobânda de politică monetară, la 7% în ianuarie

România a înregistrat în noiembrie o inflaţie record, de 16,8%, cea mai mare din ultimii 20 de ani, iar luna decembrie va aduce cel mai probabil vârful acestui ciclu de creştere, la circa 17%, sunt de părere analiştii ING Bank.

Totuşi, presiunea preţurilor în sectorul de servicii a devenit tot mai puternică şi ar putea forţa Banca Naţională să majoreze din nou în ianuarie dobânda de politică monetară, cu 25 de puncte, până la 7%.

 ”Deşi am încercat să estimăm deja două vârfuri ale inflaţiei în 2022, acum avem motive serioase să considerăm că noiembrie-decembrie vor marca nivelul maxim: nu mai sunt alte luni rămase în acest an. În luna noiembrie, creşterea inflaţiei a accelerat cu mult peste estimarea Bloomberg, de 16,1%, dar relativ aproape de prognoza noastră, de 16,6%”, se arată într-un comunicat al ING Bank.

Analiştii spun că diferenţa dintre prognoză şi realitate a fost cauzată exclusiv de evoluţia preţurilor în sectorul de servicii, unde presiunea atinge deja niveluri neaşteptate.

Potrivit ING Bank, din luna ianuarie 2023 rata inflaţiei va coborî spre 16%, având în vedere şi baza de calcul , iar la finalul primului trimestru va ajunge spre 15%. Totuşi, revenirea la o inflaţie sub 10% nu va avea loc înainte de trimestrul patru din 2023.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
crestere,
inflatie,
ing,
ing bank

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.