Inflatie cu colesterol: iarna asta am mancat scumpiri pe paine

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 12 martie 2011 19 afişări

Dupa o crestere de 0,77% in februarie, inflatia anuala a sarit la 7,6%, de la 6,9% in ianuarie, in special din cauza preturilor la produsele alimentare (cartofii s-au scumpit cu peste 10%, uleiul cu 2,7%, painea cu 2,3%).

Cresterea preturilor din februarie depaseste asteptarile pietei, avand in vedere ca sondajul lunar facut in randul celor 70 de membri ai Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR) dadea ca posibila o rata lunara a inflatiei de 0,5% (cu estimari intre 0,3% si 0,7%), in timp ce rata anuala era aproximata la 7,3% (cu estimari intre 6,5% si 7,5%).

Analistii BCR noteaza si ca inflatia de baza (core 3 - fara preturile administrate si cele volatile) a crescut si ea de la 4,3% la 4,6%, astfel incat sansele BNR de a atinge tinta de inflatie de 2-4% fixata pentru anul acesta "au scazut dramatic". Ca atare, este de asteptat o apreciere suplimentara a leului fata de euro, "fie pentru a tempera preturile bunurilor importate, fie drept consecinta a reducerii excesului de lichiditate din piata monetara".

In ce priveste ING Bank, aceasta a revizuit deja estimarile privind inflatia in acest an, la 8,4% pentru luna iunie si apoi la 6,2% in iulie si 5,7% la sfarsitul anului, considerand ca tinta de inflatie a BNR este deja compromisa pentru 2011. In aceste conditii, noi scaderi ale dobanzii BNR, pentru a stimula economia, sunt deja excluse, cel putin pana in septembrie-noiembrie, considera analistii ING.

Pentru finele anului 2011, estimarea din sondajul AAFBR difuzat inainte de anuntul oficial privind inflatia pe februarie a plasat rata anuala a inflatiei la 4,5% (estimarile variaza intre 4% si 5,2%). Asteptarile privind rata anuala a inflatiei de la finalul anului 2011 sunt in crestere fata de estimarile de acum o luna (4,3%). Pentru sfarsitul lui 2012, estimarea AAFBR privind rata anuala a inflatiei este de 3,5% (estimarile variaza intre 3,1% si 5%).

Urmărește Business Magazin

/actualitate/inflatie-cu-colesterol-iarna-asta-am-mancat-scumpiri-pe-paine-8055705
8055705
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.